Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Martina Dalić: Kupnjom Belja, Vupika i PIK Vinkovaca Podravka će prijeći milijardu eura prihoda

12. Srpanj 2024.
Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke

Podravka i Fortenova sinoć su potpisale ugovor o ekskluzivnosti temeljem kojeg će Fortenova nastaviti pregovore o prodaji Belja, Vupika, PIK Vinkovaca, i s njima povezanih kompanija Agrovet i Felix, samo s Podravkom.

Kako smo ranije izvijestili u Lideru, premda iznos transakcije nije objavljen, procjena je da je Podravka za tri navedene kompanije ponudila oko 330 milijuna eura.

O ovoj se vijesti danas oglasila i Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, u objavi na svom LinkedIn profilu, u kojoj je poručila da, iako je pred njima još ‘puno posla oko usklađivanja kupoprodajnog ugovora i stjecanja odobrenja regulatornih agencija‘, sigurna je da će u tom poslu uspjeti.

– Dovršetak ovog posla otvorit će novu razvojnu fazu za Belje, Vupik i PIK, ali i novu perspektivu za njihove radnike. Sigurna sam da će dovršetak ove transakcije dati i novi impuls razvoju hrvatske poljoprivrede. Voditi ove kompanije planiramo jednako ambiciozno kao što danas vodimo Grupu Podravka i izvozimo hrvatske prehrambene i farmaceutske proizvode od Amerike do Australije. U slučaju uspješnog dovršenja preuzimanja Belja, Vupika i PIK-a očekujemo da će naš manjinski partner u tom poslu biti Europska banka za obnovu razvoj. Očekujemo da će EBRD kao manjinski partner donijeti dodatno znanje i iskustvo u uspješnom i modernom upravljanju poljorivrednom proizvodnjom – napisala je Dalić.

Osobno je, kaže, jako zadovoljna i ponosna, jer ‘Podravka danas ima i financijsku i menadžersku snagu da može uspješno sudjelovati, završiti i provesti ovako veliku transakciju‘.

– Odabir Podravke za preferiranog kupca u ovoj transakciji i vjerujem njezino uspješno dovršenje još jedan put potvrđuju ispravnost ambicije i odlučnosti Uprave da Grupu Podravka vodi putem rasta financijskih rezultata vodeći pri tome računa o materijalnom položaju radnika, zadovoljstvu potrošača i odgovornosti prema društvenoj zajednici. Bez toga ne bismo bili u mogućnosti sudjelovati ovoj transakciji kao vodeći i preferirani kupac. Zato je naša obveza kao Uprave da na taj način nastavimo voditi Grupu Podravka koja će u slučaju uspješnog dovršetka ove transakcije prijeći granicu od milijardu eura prihoda – na korist svih sadašnjih Podravkaša i onih koji će to tek postati – napisala je Dalić, čestitajući svim kolegama, savjetnicima, odvjetnicima i vanjskim partnerima.

Posebno je zahvalila kolegama Davoru Doki, članu Uprave zaduženom za financije, i Ines Ignjatović, direkorici Sektora za poslovni razvoj, ‘za energiju, trud i upornost koju su uložili u dosadašnji tijek ovog procesa‘ i koju još svi zajedno moraju uložiti u njegov dovršetak.

08. rujan 2024 01:27