Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Masovno otpuštanje u Twitteru: Gotovo 50 posto zaposlenika ostaje bez posla

03. Studeni 2022.
Masovno otpuštanjefoto Shutterstock

Od kada su počeli pregovori oko kupnje Twittera pobornici i protivnici Elona Muska razmatraju što će milijarder učiniti kada dođe na poziciju moći. I dok su nedavno u javnost izašle informacije da je Musk otpustio Upravu Twittera te sebe stavio na poziciju izvršnog direktora trenutno se očekuje i masovno otpuštanje zaposlenika.

Točan broj otkaza koji slijedi još nije poznat no, kako navode izvori, očekuje se otpuštanje gotovo 50 posto radne snage, koja u Twitteru trenutno broji oko 7500 zaposlenika. No to nije jedina nova odluka američkog milijardera. Musk planira promijeniti i trenutnu politiku tvrtke koja dopušta rad od kuće, a promjena bi na snagu mogla stupiti već sljedeći tjedan.

Vijest o masovnom otpuštanju koje slijedi prvo je objavio Bloomberg, a sama kompanija nije bila dostupna za komentiranje.

Otkako je Musk prošlog tjedna preuzeo Twitter već krenuo sa svojom strategijom pa je jedna od komponenti i danonoćni rad zaposlenika na odabranim projektima. Jedan takav projekt je najavio u srijedu. Twitter naime planira ponuditi premium uslugu pretplate od 8 dolara mjesečno koja će verificirati korisnike, povećati vidljivost njihovih objava i omogućiti im što manje reklama.

Rezanje troškova

Krajem prošlog tjedna revidirao je menadžerski tim te su tako otkaz dobili članovi Uprave, uključujući i bivšeg direktora Paraga Agrawala. Musk je nadalje doveo malu skupinu povjerljivih savjetnika, uključujući svog osobnog odvjetnika Alexa Spiru i investitora Davida Sacksa, da mu pomognu u procijeni kako najbolje voditi Twitter.

No milijarder ne odmara ni vikendom pa je tako prošli vikend zatražio pojedine menadžere i savjetnike da sastave popis koga otpustiti. Neki su ga pak preduhitrili, poput voditeljice korisničke podrške Sarah Personette, koja je odmah dala ostavku.

Rezanje troškova stiže u dosta zanimljivom trenutku kada se Musk suočava sa zabrinutošću oglašivača koji čije većinu Twitterovih prihoda. Oglašivači se naime brinu da će njegovi planovi za ublažavanje pravila moderiranja sadržaja na platformi dovesti do rasta broja neprimjerenog sadržaja. Iz Twittera tvrde da još nije došlo do promjene u politici te da se nadaju lakoj tranziciji.

Musk je u srijedu u razgovoru s najvećim oglašivačima platforme rekao da brendovima planira ponuditi različite razine moderiranja sadržaja te da ne želi ukinuti uloge moderiranja sadržaja na platformi, prenosi Financial Times. Nova politika moderiranja brine mnoge, a još jedan problem stvara i Muskov plan da vrati korisničke račune onih koje je Twitter ranije obrisao, kao što je račun Donalda Trumpa.

25. travanj 2024 21:32