Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Matija Žulj: Da bi shvatio potrebe poljoprivrednika, postao je jedan od njih

15. Travanj 2022.
Matija Žulj

Kako bi otkrio stvarne probleme s kojima se poljoprivrednici susreću i napravio proizvod koji će im zaista i koristiti, Matija Žulj, osnivač i izvršni direktor Agrivija, odlučio je postati jedan od njih tako što je posadio plantažu borovnica u Kutini. Tada je shvatio da poljoprivrednicima treba centralno mjesto s pomoću kojeg mogu upravljati poljoprivrednom proizvodnjom, smisleno donositi agronomske i ekonomske odluke, te analizirati uspješnost proizvodnje kako bi osigurali profitabilnost i održivost. Osnovao je tvrtku Agrivi i osmislio platformu koju koriste poljoprivrednici i korporacije u sto zemalja svijeta i kojoj su klijenti najveći svjetski poljoprivredni proizvođači.

Agrivi su podržali brojni investitori, urede ima u Hrvatskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Rumunjskoj, Poljskoj i odnedavno u Americi i zapošljava oko 50 radnika kojih je većina u Hrvatskoj, a radi se o agronomima, product i biznis development menadžerima, IT stručnjacima, marketingašima i HR-ovcima.

- Želja mi je bila spojiti tehnologiju i poljoprivredu, odnosno napraviti nešto što će korištenjem svih mogućnosti tehnologije pomoći upravljanju proizvodnjom hrane. Rezultati pokazuju da smo ostvarili to, ali i puno više - kaže Žulj koji je trenutačno u Americi gdje će zbog posla ostati tri mjeseca kako bi prisustvovao ključnim trenucima izgradnje novog tima na tržištu koje generira 46 posto prihoda globalne agrotehnološke industrije.

Prije nego što je posto poduzetnik, Žulj je kao inženjer elektrotehnike i računarstva radio u digitalnoj industriji u nekoliko tvrtki, a nekima od njih je i upravljao. No prepoznao je, da uz sjajnu karijeru, ima i snažnu potrebu doprinijeti i sudjelovati u rješavanju nekih od vodećih globalnih izazova. Agrivi je bio jedna od prvih tvrtki na novom tržištu koje je odmah prepoznalo njegov proizvod i korisnici su od početka pozitivno reagirali.

Kao da tek hvatamo zalet

Radi se o najkompletnijem rješenju za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom s pomoću kojega poljoprivrednici mogu upravljati poljoprivrednim gospodarstvom i imati kompletan nadzor nad svim procesima tijekom cijele godine. Od izrade plana usjeva i proračuna za sezonu, izrade tjednih/dnevnih planova na temelju uvida s terena, praćenja izvođenja radova na terenu, praćenja troškova poljoprivrednog gospodarstva i prodaje, razumijevanja jediničnih troškova i dobiti po polju do osiguravanja potpune sljedivosti proizvodnje usjeva koja je dostupna kroz izvještaje uz klik miša.

Dosad je tvrtka kroz različite oblike financiranja za razvoj poslovanja osigurala više od 75 milijuna kuna. Podržali su je domaći VC fondovi South Central Ventures, Fil Rouge Capital i Feelsgood Capital, ali i direktno Europski investicijski fond (EIF), HBOR, te specijalizirani agrotehnološki fond AgriTechHub iz Poljske.

- Stalno imam osjećaj kao da tek hvatamo zalet i najbolje tek dolazi. Već osam godina uspijevamo kontinuirano rasti i imamo ambiciozne planove i za naredne godine. Što se tiče inovacija, fokusirali smo se na predviđanja temeljena na uvidima vođenim umjetnom inteligencijom, automatizaciju prikupljanja podataka i usklađenosti sa standardima sigurnosti hrane, kvalitete i održivosti - kaže Žulj.

Više o poduztničkoj priči Matije Žulja i tvrtki Agrivi pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

26. travanj 2024 16:02