Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Microsoft prešišao Apple i postao najvrednija tvrtka na svijetu

14. Siječanj 2024.

Microsoftova tržišna vrijednost dionica završila je dan na burzi s cijenom višom od Appleove u petak prvi put od 2021. godine, čime je postala najvrednija kompanija na svijetu jer su zabrinutosti oko potražnje srušile dionice proizvođača iPhonea.

Apple je u petak porastao za 0,2 posto, a Microsoft za jedan posto. Time je Microsoftova tržišna kapitalizacija iznosila 2,887 trilijuna dolara, što je najveća ikada, prema podacima LSEG-a. Tržišna kapitalizacija Applea bila je 2,875 trilijuna dolara, izračunato prema podacima iz podneska u četvrtak, objavio je Reuters. 

Zabrinutost oko potražnje za pametnim telefonima izazvala je pad Appleovih dionica od tri posto do sada u 2024. godini nakon što su prošle godine porasle za 48 posto. Microsoft je do danas u porastu od oko tri posto, nakon što je 2023. porastao za 57 posto, djelomično zbog njegove vodeće uloge u generativnoj umjetnoj inteligenciji kroz ulaganje u OpenAI, proizvođač ChatGPT-a. 

Appleova tržišna kapitalizacija dosegla je 14. prosinca vrhunac od 3,081 trilijuna dolara, prema LSEG-u.

Microsoft je uključio tehnologiju OpenAI-a u svoj paket softvera za produktivnost, što je potez koji je pomogao potaknuti oporavak njegovog poslovanja s računalstvom u oblaku u trećem kvartalu prošle godine. Njegovo vodstvo u AI-ju također je stvorilo priliku da Googleovu dominaciju u web pretraživanju stavi pod upitnik.

Apple se u međuvremenu bori s nešto slabijom potražnjom, uključujući i iPhone, njegov najprodavaniji proizvod. Potražnja u Kini, velikom tržištu, opala je jer se tamošnje gospodarstvo sporo oporavlja od pandemije COVID-19, a Huawei smanjuje svoj tržišni udio.

Podsjećamo da prodaja Appleovih slušalica za miješanu stvarnost Vision Pro počinje 2. veljače u SAD-u, označavajući Appleovo najveće lansiranje proizvoda od iPhonea 2007. Međutim, UBS je u ovotjednom izvješću procijenio da će prodaja Vision Pro biti ‘relativno beznačajna‘ Appleova zarada po dionici u 2024.

Nekoliko puta od 2018., Microsoft je nakratko preuzeo vodstvo nad Appleom kao najvrednijom tvrtkom, posljednji put 2021., kada su zabrinutosti zbog manjka opskrbnog lanca povezane s pandemijom COVID-19 pogodile cijenu dionica proizvođača iPhonea.

Obje tehnološke dionice izgledaju relativno skupo u odnosu na njihovu očekivanu zaradu, što je uobičajena metoda vrednovanja javno kotiranih kompanija. Prema podacima LSEG-a, Apple trguje s terminskim PE (eng. price to earnings ratio) od 28, znatno iznad prosjeka od 19 u posljednjih deset godina. Microsoft trguje oko 32 puta većom zaradom, što je iznad njegovog desetogodišnjeg prosjeka od 24.

U svom najnovijem tromjesečnom izvješću u studenom, Apple je dao prognozu prodaje za blagdansko tromjesečje koja je promašila očekivanja Wall Streeta, povrijeđena slabom potražnjom za iPadima i nosivim uređajima.

Prema LSEG-u, analitičari u prosinačkom tromjesečju u prosjeku vide rast prihoda Applea od 0,7 posto na 117,9 milijardi dolara. To bi označilo prvo povećanje prihoda na godišnjoj razini u četiri kvartala. Apple je svoje rezultate objavio 1. veljače.

Analitičari smatraju da je Microsoft izvijestio o povećanju prihoda od 16 posto na 61,1 milijardu dolara, što je potaknuto stalnim rastom njegovog poslovanja u oblaku kada bude izvještavao sljedećih tjedana.

29. travanj 2024 11:09