Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Musk prodao dionice Tesle vrijedne 7 milijardi dolara uoči suđenja s Twitterom

10. Kolovoz 2022.
Elon Musk, izvršni direktor Tesle 

Piše: Roko Kalafatić

Nakon nedavnog oporavka Teslinih dionica i najave raspodjele dionica 3:1, Elon Musk je odlučio iskoristiti situaciju i prodati 6,9 milijardi dolara vrijedne dionice, prema nizu nedavnih regulatornih podnesaka. Ovakvi su drastični potezi i izvlačenja novaca prvi otkako je Musk u travnju prodao dionice u iznosu od 8,5 milijardi dolara, nedugo nakon sklapanja ugovora za kupnju Twitter vrijednog 44 milijarde dolara.   

Otkako je izvršni direktor Tesle odlučio da je kupnja Twittera dobra ideja, cijene dionica kompanije počele su padati zbog opravdanog straha ulagača koji su smatrali da će Musk likvidirati značajan dio svog udjela. Ono što je za ulagače bilo smirujuće je Muskova objava o povlačenju ponude o kupnji početkom srpnja. Twitter je, podsjećamo, tužio Muska ne bi li ga tako natjerali da ispuni svoje obećanje i ispoštuje dogovor, a suđenje u Delawareu bi trebalo krenuti početkom listopada, objavio je Financial Times. 

Tko tu koga mulja

Svojevremeno je Musk tvrdio da može odustati od dogovora, jer su iz Twittera krivo naveli podatke o tome koliki dio njihovog prometa dolazi od botova, ali je tvrtka inzistirala da su njihova regulatorna otkrića potpuna i točna. Prodaja objavljena u utorak bila je po prosječnoj cijeni od 869 dolara, što je znatno iznad 620 dolara, najniže cijene koje su Tesline dionice dosegle u svibnju. 

Podsjećamo, Musk se prvi put upustio u veliku prodaju dionica još krajem prošle godine, pri čemu je velik dio prihoda od dionica otišao u plaćanje poreza. U to je vrijeme anketirao svoje sljedbenike na Twitteru o tome žele li da proda dio svojih dionica i plati porez, nakon čega je prodao dionice u vrijednosti od otprilike 16,5 milijardi dolara

Izvansudska nagodba nije nemoguća

Prema dogovorenim uvjetima ponude, Musk je Twitteru osobno dužan isplatiti do 33,5 milijardi dolara, dok ostatak dolazi iz duga, iako je najavio obveze drugih ulagača u iznosu većem od 7 milijardi dolara. Sporazum s Twitterom nalaže naknadu od milijardu dolara za raskid ponude, ali također zahtijeva 'određenu izvedbu', dakle Musk mora nastaviti s kupnjom ukoliko ne dokaže da je bio obmanut. 

Ono što je zanimljivo je da bi Musk mogao odšetati ukoliko dug potreban za sklapanje posla više nije dostupan. Naravno, to je dodatno zakompliciralo situaciju uoči saslušanja u listopadu i ostavilo ga u opasnosti od nastavljanja s ugovorom prema početnim uvjetima. Također, postoji mogućnost prisilne izvansudske nagodbe s Twitterom.

Kako će obje strane odigrati svoje karte do listopada, to nam je tek za otkriti. 

25. travanj 2024 13:31