Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Opravlja se uslužni sektor: Gospodarstvo eurozone poraslo je u veljači najsnažnije u devet mjeseci

21. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Gospodarstvo eurozone poraslo je u veljači najsnažnije u devet mjeseci, odražavajući oporavak uslužnog sektora i potražnje, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u veljači za dva boda u odnosu na siječanj, na 52,3 boda, pokazuju preliminarni podaci S&P Globala.

Vrijednosti više od 50 bodova pokazuju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

- Poslovna aktivnost diljem eurozone porasla je u veljači puno brže no što se očekivalo, najsnažnijim tempom u devet mjeseci, zahvaljujući ubrzanom oporavku uslužnog sektora - rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Aktivnost u uslužnom sektoru porasla je drugi mjesec zaredom, najsnažnije od lipnja, a ključnu ulogu odigrale su financijske usluge, ali i turizam i usluge rekreacije i medijska aktivnost.

Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, ali uz naznake oporavka, u prvom redu u sektoru proizvodnje hrane, pića, kućanskih potrepština i industrijske robe. Uteg su pak kemijska industrija i sektor osnovnih resursa. 

Prosječne prodajne cijene robe i usluga ponovo porasle 

- PMI je u veljači uglavnom u bio u skladu s rastom bruto domaćeg proizvoda po kvartalnoj stopi nešto manjoj od 0,3 posto - napisao je Williamson.

Potražnja je porasla prvi puta od sredine prošle godine, signalizirajući rast aktivnosti i u idućim mjesecima. Narudžbe usluga porasle su najsnažnije od svibnja, a narudžbe robe bilježile su najblaži pad u tom razdoblju, utvrdili su u S&P Globalu. 

Uslužni sektor prednjačio je i rastom troškova inputa, koji je u industriji bio znatno blaži zahvaljujući oporavku nabavnih lanaca i slabijoj potražnji.

Prosječne prodajne cijene robe i usluga ponovo su pak snažno porasle budući da su kompanije prebacivale više troškove na kupce.

Optimizam poslovnih čelnika dosegnuo je najvišu razinu unatrag godinu dana, odražavajući ublažena strahovanja od duboke recesije, energetske krize i cijena, utvrdio je S&P Global.

Williamson posebno ističe znatno poboljšanje u nabavnim lancima.

- U protekle dvije godine proizvođače je kočilo kašnjenje isporuka zbog pandemije, a sada one stižu brže, što znači i da se moć u određivanju cijena pomiče s dobavljača na menadžere nabave u industriji, što ublažava rast cijena industrijskih proizvoda - objašnjava.

20. travanj 2024 02:44