Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Otkupne cijene: Za žitarice i uljarice nudi se dvostruko više nego lani

05. Lipanj 2022.

Riječ je o kotacijskim cijenama i moguće su dodatne korekcije, odnosno teško je prognozirati koliku će razinu cijene dostići u srpnju. Zasad je Žito objavilo cijene, a Granolio i Čakovečki mlinovi kažu da je za to još rano

I ove godine očekuje se dobar urod žitarica i uljarica. A cijene? Žito Marka Pipunića protekli je tjedan objavilo koliko je spremno platiti za isporuke u srpnju i kolovozu. Tako se za pšenicu IV. klase nudi 2,25 kuna za kilogram, a za III. klasu 2,30 kuna. Ponuđena cijena za ječam i kukuruz je 2,10 kuna, a za uljanu repicu 5,30 kuna. Suncokret je Žito spremno platiti 4,95 kuna, a soju 4,15 kuna.

Direktorica Žitozajednice Nada Barišić podsjeća da su te cijene dvostruko veće od lanjskih, ali napominje da je riječ 'o kotacijskim cijenama te su svakako moguće dodatne korekcije, odnosno teško je prognozirati koliku će razinu dostići u srpnju'. To isto govori i predsjednik Uprave Čakovečkih mlinova Nino Varga i dodaje da se u toj kompaniji intenzivno pripremaju za otkup pšenice.

- Ponudit ćemo poljoprivrednim proizvođačima otkup svih količina koje gravitiraju prema našem mlinu tijekom srpnja i početkom kolovoza. Plaćanje otkupljenih količina je kod nas standardno unutar dva radna dana - napominje Varga.

Kolike će pak otkupne cijene žitarica i uljarica ponuditi Granolio, preuranjeno je govoriti, veli predsjednik Uprave Hrvoje Filipović. Kao i Čakovečki mlinovi, ta kompanija zasad nije objavila koliko nudi za isporuke u srpnju i kolovozu, no Filipović poručuje da će 'Granolio kao i svake godine otkupiti sve ponuđene količine na svojim otkupnim mjestima i silosima'. Barišić kaže da će u Hrvatskoj ove godine biti dovoljno pšenice za domaće potrebe budući da se jesenas tom kulturom zasijalo deset posto površina.

- Uz prosječan prinos imat ćemo pšenice dovoljno za svoje potrebe i za izvoz. Procjena je da bismo ove godine mogli imati još jednu milijunsku žetvu, što znači dvostruko više od potreba - ističe Barišić.

No zbog trenutačne situacije na tržištu to ne znači da je riječ o višku, jer neki će poljoprivrednici čekati najpovoljniji trenutak da bi prodali pšenicu. 

24. travanj 2024 23:07