Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pad poslovnih aktivnosti u eurozoni najveći od veljače prošle godine

22. Srpanj 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Rezultati višemjesečnih turbulencija u opskrbnim lancima rezultirala je padom poslovne aktivnosti u eurozoni prvi puta od veljače 2021. godine. Ni jednoj kompaniji nije u interesu prestati raditi, ali budućnost je neizvjesna - troškovi rastu, narudžbe padaju i svaki se dan susreću sa novim izazovima.

Rezultat S&P globalnog 'flash' kompozitnog indeksa menadžera nabave za eurozonu je najnoviji razlog za zabrinutost cijelog bloka i potvrda predviđanja ekonomista koji vjeruju da je recesija neizbježna, objavio je Financial Times.

Kompozitni PMI pokazatelj koji mjeri aktivnost u uslužnim i proizvodnim tvrtkama diljem eurozoni je u srpnju pao na najnižu razinu u 17 mjeseci - s 52 u lipnju na trenutnih 49,4. Reuters je anketirao ekonomiste koji su, čini se, bili optimistični pa su očekivali očitanje od 51 posto unatoč poremećajima u opskrbi. 

Ovo je prvi puta da je indeks pao ispod ključne granice od 50 koja dijeli rast od pada od veljače 2021. godine, kada su se poduzeća borila s ograničenjima vezanim uz Covid-19. Euro je nakon izvješća pao, točnije 0,7 posto naspram američkog dolara na 1,015. 

Prinosi na njemačke desetogodišnje obveznice su također pale 15 baznih bodova, što je najniža razina do svibnja zbog opravdanih očekivanja da će ECB uskoro biti primorana prestati podizati stope nakon što recesija pokuca na vrata. Prinosi se ipak kreću obrnuto s cijenama. 

PMI rezultat za proizvodni sektor eurozone također je pao više od očekivanog - na 49,6 posto, a očitanje za veći dio uslužnog sektora je pokazalo da se uspio zadržati na slabom rastu s očitanjem od 50,6 posto

- Čini se da će se gospodarstvo eurozone smanjiti u trećem tromjesečju jer je poslovna aktivnost u srpnju počela padati, a pokazatelji koji se odnose na budućnost pokazuju na još lošiju situaciju u nadolazećim mjesecima, rekao je za Financial Times Chris Williamson, glavni ekonomist S&P Global Market Intelligencea. 

12. travanj 2024 08:39