Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] DW Reusables uz reciklirane nosiljke za pića počeo proizvoditi i robote

10. Svibanj 2022.
Mario Tomljanović s drenažnim kuglama, proizvedenim iz recikliranog polietilena visoke gustoće
Piše i snimio: Mladen Volarić

U ožujku 2020. godine američki fond Olympus Partners, sa sjedištem u Stamfordu u Connecticutu preuzeo je proizvodnju plastične ambalaže od britanskog, ali i vodećeg europskog diva u proizvodnji plastične i papirne  ambalaže DS Smith Plastics. Tom akvizicijom Olympus Partners preuzeo je 38 tvornica plastične ambalaže u Europi, koje su podijeljene prema tehnologijama proizvodnje, obrade, prerade i reciklaže raznih vrsta plastičnih masa.

Mario Tomljanović, direktor DW Reusablesovog pogona u Kupljenskom u Općini Vojnić, koji se etablirao u tehnologiji injekcijskog i brizganog prešanja, kazao je da su uz tu tehnologiju u sadašnjem ustroju Olympus Partnersa, zastupljeni tehnološki procesi ekstruzije, proizvodnja pjenastih proizvoda, te proizvodnja ambalaže iz kategorije ‘bag in box’ za proizvođače pića.

Prije preuzimanja tvrtka se zvala DW, ali dodatak Reusables znači da su svi proizvodi koje pogon u Kupljenskom proizvede sto posto reciklabilni, a to se odnosi i na sirovinski kompatibilne količine zaprimljenog plastičnog otpada za reciklažu.

Ovisno o zahtjevima kupaca, kaže Tomljanović, mi u naše glavne proizvode, a to su nosiljke za pivo, vodu i slična pića, ugrađujemo traženi postotak recikliranog materijala.

- Svatko od njih ima svoju poslovnu i marketinšku filozofiju. Na primjer, u Njemačku isporučujemo nosiljke za vodu partneru GDB (Genossenschaft Deutscher Brunnen)  koji dalje te nosiljke iznajmljuje brojnim punionicama vode. Neke od njih traže da za njih proizvedemo nosiljke isključivo od novog materijala, neki traže 30 posto udjela recikliranog materijala, a neki traže da njihove nosiljke budu izrađene isključivo od recikliranog materijala, vjerojatno iz ekoloških marketinških razloga, rekao je Tomljanović.

Tehnološki smo spremni udovoljiti takvim zahtjevima. Isto tako, kaže Tomljanović, preko GDB-a kao kupca naših nosiljki zaprimamo na reciklažu oštećenu ambalažu, i tu se krug zatvara, i to je win-win primjer poslovanja. Mi time sprječavamo odbacivanje takvih oštećenih proizvoda u otpad ili u prirodu, a pribavljamo si jeftiniju sirovinu za reciklažu, kazao je Mario Tomljanović.

Ipak, veći izvor dobave oštećenih plastičnih nosiljki su pivovare i proizvođači voda radi obnove njihovih zaliha, a dio materijala čine i oštećene plastične palete, koje se uglavnom proizvedu u kompanijinom pogonu u Španjolskoj.

Interesantan proizvod od reciklirane plastike su i specifične kugle koje se upotrebljavaju u drenaži tla u građevinarstvu. Tu ide sva ‘post consumer’ otpadna plastika, jer tu su bitna mehanička svojstva, a ne boja. Svemu prethodi separacija po vrsti materijala prije ulaska u reciklažni proces.

DW Reusables u Kupljenskom trenutačno ima 76 zaposlenika, od kojih je većina s područja Vojnića, a inženjerski kadar na posao dolazi iz Karlovca.

- Mnogo ljudi iz ovog kraja otišlo je prije nekoliko godina trbuhom za kruhom u Njemačku i Austriju. Nastupom korone, dio njih se vratio kući i pokucao na naša vrata, moleći za posao, koji su odlaskom u inozemstvo napustili. Tijekom veljače primili smo šest njih na posao, jer je rast poslovanja to i omogućio, kaže Tomljanović

Prosječna plaća je oko 7.700 kuna, kaže Tomljanović, a plaća radnika u pogonu, ako su uključeni i u četverosmjenski rad, može doseći i 6.000 kuna. S obzirom na inflaciju, Tomljanović je najavio i podizanje plaća za oko pet posto.

Ukupni prihod ostvaren u 2021. godini bio je 120 milijuna kuna, što je, prema Tomljanovićevim riječima, porast od oko 60 posto u odnosu na godinu ranije, zahvaljujući znatnim investicijama u dva stroja kojima je povećan i kapacitet proizvodnje.

Udio izvoza iz proizvodnje premašuje 90 posto, to je plasman na tržište Austrije, Njemačke, a znatno je povećan plasman u Tursku. Glavni kupci na globalnoj razini su pivovare iz grupacije Heineken, AB-Inbev, Molson Coors i drugi. Velik nam je partner njemačka divizija Coca-cole sa svojim brendom VIO u segmentu punionica voda, kao i ISO Quelle.

Uz pogon u Kupljenskom, DW Reusables je potkraj ožujka 2022. godine preuzeo i Stražaplastiku iz Huma na Sutli, tvrtku u domeni injekcijskog prešanja i ekstruziju plastičnih proizvoda kao što su nosiljke, palete i kontejneri za višekratnu uporabu, te elemenata za poljoprivredu,  prehrambenu, građevinsku i automobilsku industriju.

Posebna vrijednost DW Reusablesa u Kupljenskom je jedinica za proizvodnju industrijskih robota, prvenstveno primjenjivih u branši u sklopu grupacije DW Reusables diljem Europe.

Trenutačno su u fazi proizvodnje tri robotske ćelije, od kojih će jedna biti ‘angažirana’ u Kupljenskom, a druge dvije naći će svoju funkciju u pogonima u Belgiji i Poljskoj.

- Tim za proizvodnju i programiranje robota zauzet je već za dvije godine unaprijed, planiramo i proširenje kapaciteta tog robotskog tima, ali veći problem je deficit kvalitetnog inženjerskog kadra. U tom smjeru pokrenuli smo aktivnosti poticanja i stipendiranja obrazovanja takvog kadra s Veleučilištem Karlovac, a u tom smislu pregovaramo i s Općinom Vojnić oko zajedničkog stipendiranja obrazovanja takvog inženjerskog kadra, prvenstveno elektrotehničkog, računarskog i strojarskog smjera.

Roboti koji se već dvije godine proizvode u DW Reusables pogonu u Kupljenskom, kaže Tomljanović, neophodni su u proizvodnom procesu u kojem oni precizno umeću etiketu, odnosno logotip unutar kalupa, nakon čega ide brizganje plastične mase koja se stopi s tom umetnutom etiketom, nakon čega više nema potrebe za bilo kakvim dodatnim tiskanjem na nosiljci. 

- Jedan robot bio je specijaliziran za kontrolu čepova za boce, a jedan robot manipulirao je printanjem 25 kg teških plastičnih paleta, u čemu je zamijenio opterećenje ljudske radne snage. Sve to je doprinos unaprjeđenju radnih uvjeta u proizvodnom procesu, dodao je Tomljanović.

Sutra: Poslovna scena grada Osijeka

20. travanj 2024 05:28