Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Grickalice za osobnu upotrebu prerasle u tvornicu Pepitas s jedinstvenom tehnologijom

14. Lipanj 2022.
Domagoj Vidmar, Pepitasfoto Goran Gazdek

Piše: Goran Gazdek

Tvrtka Pepitas iz Nove Gradiške proizvodi zdrave grickalice od sjemenki buče golice, suncokreta i soje. Peku ih najmodernijim uređajima isključivo na vrućem zraku, bez ulja i umjetnih dodataka. Kapacitet je 20 tona mjesečno, a gotove proizvode prodaju u trgovačkim lancima diljem Hrvatske. Zahvaljujući visoko kvalitetnoj sirovini te inovaciji u pečenju stvorili su potpuno jedinstvene premium grickalice s nevidljivim slojem soli bez granula što omogućuje značajno bolji okus uz puno manji udio soli i čuvanje svih nutritivnih vrijednosti. Nositelji su europska veganska oznaka V, jedinstveni znak kvalitete koja se dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom i koja jamči da certificirani proizvodi nisu testirani na životinjama i ekološkog znaka EU koji se može upotrebljavati samo na ekološkim proizvodima.                  

Sve je krenulo 2017. godine u vrijeme kad je vlasnik tvrtke Domagoj Vidmar radio kao radiolog u jednoj zagrebačkoj bolnici.

- Odlučio sam se zdravo hraniti, a to je značilo da moram izbaciti grickalice koje obožavam jer su se tada sve pekle na ulju. Šest mjeseci sam tražio recept kako da sjemenke pečemo na vrućem zraku, a da bude ukusna i da svi začini ostanu na njoj. Rezultat je bio fenomenalan, iznenadio sam samog sebe. Prve količine sam poklanjao prijateljima i kolegama u bolnici, reakcije su bile odlične. Glas se širio kao zaraza, svakim danom pekao sam sve veće količine, ali više nisam mogao uskladiti obaveze i dežurstva na poslu pa sam dao otkaz u bolnici i prešao u Dom zdravlja na upola manju plaću, ali sa znatno više vremena. Otvorili smo firmu, iznajmili profesionalnu kuhinju, pekli i ručno pakirali. To je raslo zapanjujučom brzinom i usred korone smo odlučili da idemo na sve ili ništa. Imali smo novu, inovativnu priču i u vrijeme pandemije, uspjeli dobiti velik kredit - prisjeća se Vidmar.

Svi strojevi su inovativni, napravljeni po njihovoj ideji u ukrajinskom Harkovu. Kako se zbog korone nije putovalo ukrajinski stručnjaci nisu mogli u Hrvatsku pa su ih sami montirali.

- Oni su bili uvjereni da strojevi neće funkcionirati jer takvo što još nisu vidjeli. Skoro su nas odgovorili od njih, ali kad smo sve instalirali rezultati su bili bolji nego što sam očekivao. Omogućuju nam brojne faze pečenja koje smo do tada radili ručno te velike proizvodne količine u kratko vrijeme pečenja. – ističe naš sugovornik.

image

Domagoj Vidmar, Pepitas

foto Goran Gazdek

Velikim uspjehom smatra što su na police trovačkih centara ušli vrlo brzo zahvaljujući kvaliteti proizvoda, a uskoro će proizvodi biti dostupni svima i putem webshopa.

Proizvodni pogon nalazi se u poduzetničkom inkubatoru u koji su uselili u proljeće prošle godine. Prostor od 360 četvornih metara uređen je prema najvišim sanitarim standardima kojega su sami adaptirali i prilagodili poslovanju. 

- Ništa nismo radili slučajno, godinama smo korak po korak gradili našu priču u tišini dok nismo postali dovoljno jaki da možemo biti konkurentni i najvećima.

Trenutno proizvodimo dovoljno da možemo održavati poslovanje zdravim, a maksimalan kapacitet nam je 20 tona grickalica mjesečno. Prisiljeni smo sirovinu nabavljati izvana jer su nam proizvodi primarno ekološki. Problem je što u Hrvatskoj nema dovoljno bio sjemenki spremnih za preradu, očišćenih od zemlje, blata, kamena i ostalih nečistoća - govori Domagoj.

Imali su ponude da pogon otvore i u zapadnim zemljama Europske unije, ali su se odlučili za Hrvatsku i Slavoniju s primarnim ciljem izvoza.

- Uz tržište Hrvatske postupno želimo osvajati inozemna tržišta što nam i polazi za rukom. Naime, nakon što smo zadovoljili sve preduvjete visoke kvalitete proizvoda, uspjeli smo uci na tržište MEA regije zahvaljujući velikim naporima naše partnerske tvrtke u Dubaiju na koju smo iznimno ponosni. Osim kvalitete, jako im se svidjeo cjelokupan Pepitas branding s detaljno razrađenom pričom i našom maskotom – žirafom Pepi. Smatramo to presedanom i velikim vjetrom u leđa za dalje - ushićeno govori Domagoj.

*Sutra: Poslovna scena grada Čakovca

25. travanj 2024 21:30