Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Izvoz i tekstil za vojsku i zdravstvo doveli Čateks do rekordnih prihoda usred pandemije

19. Lipanj 2022.
Davor Sabolić

Iznimno uspješne bile su godine krize za Čateks koji je u prethodne dvije godine ostvario rekordne rezultate u posljednjih 20-ak godina. Prošle godine prihod je iznosio 116,7 milijuna kuna, a godinu prije 115,5 milijuna kuna. U odnosu na 2019. ostvaren je rast od gotovo 30 posto. I dobit je rasla u tom periodu, oko 1,5 puta.

Riječ je o poznatoj tekstilnoj tvrtki koja na stranim tržištima ostvaruje 76 posto svoga prihoda. Izvoze u gotovo sve zemlje EU te Englesku, ali najznačajnije su im Njemačka, Engleska, Španjolska, Slovenija. Tvrtka proizvodi sirovu tkaninu te materijale specijalne namijene s većom dodanom vrijednošću. Podijeljena je na tri proizvodna centra: Tekstila, koji se sastoji od tkaone i dorade tkanina, Politeksa, koji se sastoji od prevlačenja i laminiranja, te Konfekcije.

Davor Sabolić, direktor Čateksa, kaže da je tvrtka uspjela realizirati sve poslovne planove unatoč svim problemima, zahvaljujući prije svega uspješnoj realizaciji poslovnog restrukturiranja koje je završilo još 2018. U ovoj godini očekuje nastavak dobrog poslovanja, ukoliko ga ne uspori moguća recesija kao posljedica sve veće inflacije.

Svoj optimizam vidimo svakako u nizu razvojnih projekata koje smo inicirali, a na temelju kojih i baziramo trenutne investicije te modernizaciju strojnog parka. Najveći problem s kojim se trenutno suočavamo je eksponencijalni rast cijene električne energije od 400-500 posto, kao i prirodnog plina za više od 500 posto koliko je trenutna tržišna cijena. Takve će cijene teretiti troškove poslovanja u drugoj polovici ove godine s obzirom da još uvijek radimo po starim cijenama ugovorenim u 2020. Pratimo i eventualne probleme s kojima bi se suočili ukoliko bi došlo do redukcija energenata s obzirom na najavljene mjere embarga od strane EU, a koji bi imali negativan utjecaj na raspoloživost i cijene – veli Sabolić.

Priča nam kako je kompanija bila vrlo aktivna u ulaganju posljednjih godina. Najprije se krenulo s infrastrukturnim investicijama (zamjena stare kotlovnice novom, zamjena vodocrpne i kompresorske stanice), čime su optimizirani troškovi energije. Ukupno je uloženo preko osam milijuna kuna u tu svrhu. Lani je pak bilo, kaže Sabolić, vrlo značajnih investicija vrijednih preko 20 milijuna kuna u modernizaciju pogona Tekstila. Nabavljen je novi stroj za pranje tkanina, kao i novi parionik. Također su krenuli s implementacijom novog ERP-a koji će biti pušten u rad ove godine, a koji će zamijeniti stari informacijski sustav jer više nije bio dostatan za praćenje svih aktivnosti i procesa poslovanja. Planiraju nastaviti s modernizacijom, ali i uskladiti poslovne procese s novim EU direktivama, prvenstveno vezanim uz zaštitu okoliša i zaštitu na radu.

Radnici u tekstilnoj industriji uvijek su imali mala primanja. Kako ih zadržati, zanimalo nas je. Sabolić veli da u Čateksu sada nemaju problema s radnom snagom, s obzirom na to da su u toj tvrtki jako puno vremena i energije uložili u ljudske resurse.

- Također, zadnjih četiri godine usklađujemo materijalna prava s tržišnim uvjetima te isto tako puno ulažemo u poboljšanje radnih uvjeta svim zaposlenicima. Želja nam je stvoriti pozitivnu radnu okolinu u kojoj će zaposlenici moći normalno raditi i doprinositi razvoju tvrtke. S obzirom da nam je fluktuacija radne snage vrlo mala, smatram da smo u tome relativno uspješni – veli Sabolić.

Broj zaposlenih u Čateksu je 200-tinjak, a prosječna plaća znakovito dosta raste zadnjih godina. Primjerice, 2018. prosjek plaća bio je 3650 kuna, a lani je skočio na 6400. U Čateksu žele da se približe prosjeku prerađivačke industrije, a kako je krenulo, vrlo brzo bi se to moglo i ostvariti. Naravno, ako se ne desi nešto nepredviđeno.

Možda je jedna od prednosti Čateksa u ovoj krizi i ta da ima vojni i medicinski program, dakle pokriva sektore koji su direktno involvirani u krize zadnje dvije godine. No nisu to jedini programi te kompanije. U svakom slučaju, u Čateksu žele završiti proces modernizacije tvrtke te se pozicionirati kao tržišni lider u segmentu proizvodnje tekstila u ovom dijelu Europe. Za dvije godine obilježit će 150 godina kontinuiranog rada tvrtke, a Sabolić kaže da će time u toj kompaniji 'zaokružiti jednu lijepu priču razvoja tekstila u Hrvatskoj'.

Sutra: Kako proizvođač autodijelova LTH Alucast raste usred krize autoindustrije.

22. travanj 2024 07:02