Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Zašto su se Bujas i Oreščanin upustili u nove projekte unatoč lošoj klimi za pokretanje posla

02. Kolovoz 2022.
Hrvoje Bujas, Vedran Varvodić, Đulijano Nola i Dražen Drnasfoto Reroot Studio

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika (UGP) Hrvoje Bujas iznimno je nezadovoljan sporošću gradske birokracije, i općenito odnosom prema poduzetništvu.

– Mislim da smo još miljama udaljeni od gradskih vlasti koje bi nas pustile da radimo, stvaramo, otvaramo nova radna mjesta, jer za navedeno moraju biti jasna pravila igre, ista za sve, a birokracija mora biti u funkciji i nas poduzetnika. Uostalom, mi plaćamo njih, i oni su tu zbog nas. Neka zasuču rukave – uobičajeno je oštar Bujas.

Njegov kolega, suosnivač UGP-a Dražen Oreščanin podjednako je kritičan:

– Poslovna klima u Zagrebu je katastrofalna. Kada gledam gradove koji bi nam u regiji trebali biti neka konkurencija za privlačenje posla i talenata poput recimo Budimpešte, Bratislave ili Ljubljane, mi smo desetljećima u zaostatku. Trebalo bi mi otprilike tri dana da nabrojim što je sve u Zagrebu loše i naopako, a u tim gradovima dobro. Jedina prednost koja mi pada na pamet je razuman trošak najma prostora, sve ostalo – porezi, prirezi, komunalije, beskonačne procedure – čista je katastrofa.

Međutim, vodeći ljudi UGP-a unatoč svom stajalištu o lošoj klimi za otvaranje posla pokreću nove projekte. Bujasa pitamo što ga je motiviralo da pokrene prvi robotski restoran Bots & Pots. Zar mu angažman u drugim tvrtkama (a najpoznatija je Pravi klik, koja stoji iza portala za grupnu kupnju Crnojaje.hr) i UGP-u nije dovoljan?

– Očigledno nije – odgovara uza smijeh i objašnjava da je poduzetnik doista osoba koja uvijek teži boljem, stvaranju novih vrijednosti i kreiranju novih izazova:

– Jednostavno ne staješ, ne smiješ – tvrdi Bujas i opisuje prva iskustva s restoranom u Vlaškoj ulici:

– Bots & Pots je prvi svjetski robotski restoran takvog tipa, kuhanja gotovih jela od sirovih proizvoda, startali smo u travnju u centru Zagreba, s ciljem franšiznog širenja u EU i šire. Naš prvi Bots & Pots zamišljen je kao svojevrsni showroom, u kojem ćemo testirati koncept. Nekim smo stvarima zadovoljni, a neke popravljamo. Zadovoljni smo radom robota i hranom koju stvaraju, nismo sporošću birokracije – vraća se Bujas na kritiku usmjerenu prema gradskoj vlasti. Ilustrira to podatkom da više od tri mjeseca čekaju rješenje za terasu koje im je potrebno za optimizaciju poslovanja. Zato i ovim putem još jednom apelira na gradonačelnika Tomislava Tomaševića 'da ubrza iznimno spore procese'.

image

Dražen Oreščanin 

I Oreščanin ulazi u posao vezan uz umjetnu inteligenciju. No, Legit Software zapravo je spin-off njegove etablirane tvrtke Poslovna inteligencija, iz koje će se operativno povući i posvetiti novom projektu. No, svima nama koji nismo iz podatkovne branše najprije treba objasniti o čemu je tu riječ i koje su prednosti alata Data Privacy Manager.

– To je softverska cloud-platforma koja našim korisnicima omogućava da automatiziraju sve procese vezane uz obradu privatnih podataka i usklađivanje s GDPR-om i drugim regulativama u tom području. Naša vizija je zaštita privatnosti u svijetu koji je pokretan podacima. Temeljeno na našoj jedinstvenoj platformi gradimo pametna industrijska rješenja u tom području. Neka od takvih rješenja su upravljanje privolama za klinička istraživanja, integracija banaka i osiguravatelja u procesu odobravanja hipotekarnih kredita i slično – odgovara Oreščanin, koji je nedavno u Washingtonu novi projekt predstavio investitorima. Pitamo ga je li sad bliže željenom statusu jednoroga?

– Cilj da postanemo jednorog postavljen je odavno, ovo je bio samo jedan od nužnih koraka u procesu. Jako smo zadovoljni prezentacijom i kontaktima koje smo u Washingtonu ostvarili. Naravno, ima mnogo posla koji još treba odraditi dok možda neki od tih kontakata rezultira konkretnim poslom ili investicijom. Za sada nakon odvajanja sve ide po planu, imamo nekoliko novih velikih globalnih korisnika našeg Data Privacy Managera i vjerujem da smo na pravom putu.

Sutra: Oni koji dolaze: Top 100 poduzetničkih projekata s velikim potencijalom

17. travanj 2024 05:43