Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Preuzimački triler u Turisthotelu: Predsjednica uprave kazneno prijavila čelnika Tankerske plovidbe

13. Veljača 2023.
Predsjednica Uprave Turisthotela Meri Matešić Sičić i predsjednik Nadzornog odbora Frane Skoblarfoto Stipe Surac
Proces preuzimanja Turisthotela od strane Tankerske plovidbe iz Zadra dobio je novu neočekivanu dimenziju: predsjednica uprave najveće zadarske hotelijerske kuće Meri Matešić Sičić podnijela je prijavu protiv predsjednika uprave najveće hrvatske brodarske kompanije Marija Pavića zbog kaznenog djela prijetnje, piše Zadarski.hr.
 
Matešić je prijavila Pavića krajem siječnja ove godine nakon telefonskog poziva u kojem joj je Pavić navodno rekao da će uništiti i nju i sve koji je u tome podržavaju ako dioničarima Turisthotela isplati predujam dividende za 2022. godinu. u iznosu od 12 eura po dionici. 
 
Optužio ju je da sve to radi na nagovor najvećeg pojedinačnog dioničara i bivšeg predsjednika uprave Frane Skoblara te da će protiv nje podnijeti tužbu ako se usudi tako nešto napraviti, odnosno da će je uništiti. Meri Matešić Sičić je Pavićeve riječi doživjela ozbiljno i to kao izravnu prijetnju za svoju sigurnost i egzistenciju te je odlučila o svemu tome obavijestiti policiju. 
 
Nakon što je sredinom siječnja postala vlasnik više od 25 posto dionica Turisthotela (39,34 posto), Tankerska je stvorila obvezu preuzimanja ostalih dionica kompanije putem javne ponude koja je na snagu stupila 18. siječnja. 
 

Neprijateljski potez?

 
Isplata dividendi u Turisthotelu uobičajena je u siječnju svake godine. Prošle godine isplata dividende od 200 kuna po dionici bila je u rujnu, a godinu prije dividenda nije isplaćena zbog pandemije i jer je Turisthotel bio korisnik državnih potpora. Iznos predujma dividendi koji bi trebao biti isplaćen procjenjuje se na nešto više od 4 milijuna eura (oko 30 milijuna kuna).
 
Osim Tankerske plovidbe koja drži 39,34 posto dionica Turisthotela, Frane Skoblar ima 11,85 posto, mirovinski fondovi 10,54 posto, a ostalo su mali dioničari. 
 
S obzirom na činjenicu da je procedura javne ponude za preuzimanje u tijeku, Tankerska plovidba je potez uprave Turisthotela ocijenila kao neprijateljski prema preuzimatelju, postupak kojim se nanosi šteta i dovodi u zabludu ostale dioničare. Osim toga, na računu Turisthotela nalazi se oko 66 miijuna eura (pola milijarde kuna), a isplata dividendi bi taj iznos bitno umanjila.
 
Ako ne bi došlo do isplate dividende, na računu Turisthotela bi ostalo dovoljno novca kojim bi Tankerska mogla pokriti njegovo preuzimanje. Tankerska bi praktički tako kupila Turisthotel njegovim novcem, piše Zadarski.hr.
 
Sjednica na kojoj je trebala biti donesena odluka o isplati zakazana za 3. veljače nije održana zbog bolesti predsjednice Matešić Sičić. Odgođena je za srijedu 8. veljače, ali ponovno nije održana, navodno zbog serije novih pritisaka i prijetnji koje su dobivali pojedini članovi Nadzornog odbora i uprava društva.
 

Ipak nije bilo preuranjeno

 
Kako smo nedavno pisali, nisu prošla ni tri mjeseca otkako je Pavić, nakon što je njegova kompanija stekla 24,5 posto udjela u Turisthotelu, Lideru izjavio da Tankerska nije htjela prijeći prag od 25 posto jer bi to impliciralo obvezu objave javne ponude za preuzimanje Turisthotela, a da je o ‘daljnjim koracima preuranjeno razgovarati‘.
 
Budući je sredinom siječnja Tankerska od pet dioničara Turisthotela kupila idućih 14,61 posto dionica i podignula svoj vlasnički udjel na 39,34 posto, očito je da početkom studenoga o tome i nije bilo tako ‘preuranjeno razgovarati‘ jer je novac za preuzimanje već tada morao biti osiguran.
 
S obzirom na cijenu dionice Turisthotela na Zagrebačkoj burzi, koja se u trenutku sklapanja ugovora s pet manjinskih dioničara popela na 600 eura, može se pretpostaviti da je Tankerska novih 14,61 posto udjela platila više od 30 milijuna eura. Tomu još treba pridodati više od 53 milijuna eura, koliko je uloženo u prvih 24,5 posto.
 
Budući da je tako nastala i obveza objave ponude za preuzimanje, za ostatak dionica Turisthotela Tankerska bi morala imati osigurno još 60-ak milijuna eura. Ukupno bi, dakle, Tankerska morala računati na to da bi je preuzimanje Turisthotela moglo stajati oko 150 milijuna eura.
20. travanj 2024 05:43