Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Saudijski državni fond uložio u projekt Rimčevih robotaksija

06. Veljača 2024.
Marko Pejković, izvršni direktor Project 3 Mobilityja

Project 3 Mobility, hrvatska kompanija Mate Rimca koja razvija novi ekosustav urbane mobilnosti, zaključila je investicijsku rundu (Seriju A), čime je zaokružila dosadašnje financiranje od strane privatnih investitora na iznos od 100 milijuna eura, stoji u priopćenju te tvrtke.

U ovoj je investicijskoj rundi Project 3 Mobility privukao istaknute globalne kompanije i investitore. U hrvatsku je kompaniju, naime, investirao jedan od najvećih investicijskih fondova na svijetu – Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, kojem je ovo prva investicija u Hrvatskoj. Saudijski državni investicijski fond je, kako smo nedavno pisali u Lideru, lani činio približno četvrtinu ukupnih ulaganja državnih stabilizacijskih fondova diljem svijeta, koja su se približila razini od 124 milijarde dolara, od čega je PIF uložio čak 31,5 milijardi dolara. Fond je to koji je prošle godine izdašno uložio u nogomet i golf te je preuzeo većinski vlasnički udio u četiri najbolja nogometna kluba u toj zemlji, uključujući Al Nassr u kojemu od prošle godine igra Cristiano Ronaldo.

U vlasničku strukturu Project 3 Mobilityja PIF je ušao kroz svoju investicijsku kompaniju TASARU Mobility Investments, koja ulaže u pametna i održiva rješenja mobilnosti.

Ranije je u Project 3 Mobility uložio i jedan od najvećih južnokorejskih proizvođača automobila – Kia. Osim toga, u Project 3 Mobility je također investirala vodeća bugarska softverska tvrtka SiteGround, hrvatska IT kompanija Infinum, Rimac Grupa te drugi ključni investitori poput investicijske kompanije specijalizirane za napredne tehnologije – Neurone i katarske kompanije Elaf Auto.

Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja, istaknuo je da su vrlo zadovoljni zatvaranjem ove investicijske runde.

– Činjenica da smo u ovako izazovnoj situaciji za nove kompanije uspjeli privući neke od najjačih globalnih strateških i financijskih investitora pokazuje povjerenje u našu viziju i tim. Bitno je naglasiti da su već sada sredstva privučena od privatnih investitora veća od do sada isplaćene EU potpore (89 milijuna eura). Do lansiranja usluge u Zagrebu značajno će se povećati omjer uloženih privatnih sredstava. U proteklom smo razdoblju prošli kroz niz zahtjevnih procedura, dubinskih snimanja i provjera, kako kroz proces odobrenja EU potpore vođen od strane Europske komisije i domaćih institucija, tako i paralelno kroz proces prikupljanja privatnog kapitala. Ponosni smo na još jednu potvrdu vrijednosti našeg projekta koji će revolucionarizirati promet i poboljšati kvalitetu života u urbanim sredinama. Vjerujemo da će projekt donijeti značajne koristi za Hrvatsku, kroz pokretanje tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, ali i na druge načine, poput suradnje s hrvatskom akademskom zajednicom. U sklopu projekta već intenzivno surađujemo s tri zagrebačka fakulteta. Nakon uspješnog zatvaranja ove investicijske runde, u naredne dvije godine ćemo nastaviti privlačiti privatni kapital, prateći faze realizacije projekta – izjavio je Pejković.

Prikupljena sredstva, dodaje se u priopćenju, bit će iskorištena za nastavak razvoja projekta, izgradnju specijalizirane infrastrukture te dodatno povećanje tima, koje će biti sve značajnije u nadolazećem razdoblju. Kompaniji smo poslali dodatan upit o tome kada se očekuje izgradnja tvornice, gdje će se ona nalaziti te koliko će se vozila proizvoditi, a odgovor ćemo objaviti kada stigne.

Prema posljednjim dostupnim financijskim podacima, Project 3 Mobility u 2022. godini ostvario je 231.200 eura prihoda, 7,54 milijuna eura gubitka te je brojio 57 zaposlenika.

25. travanj 2024 17:32