Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Promjene u Upravi kažnjenog B2 Kapitala: Kristina Pijović preuzela čelnu poziciju

03. Lipanj 2023.
Tanja Miljanić Presečki

Kristina Pijović preuzela čelno mjesto u tvrtki B2 Kapital i time zamijenila Tanju Miljanić Presečki koja je od 2019. godine bila na mjestu predsjednice Uprave. Naime, Pijović je imenovana novom direktoricom tvrtke, a uz nju je ostalo ukupno šest prokurista.

Također, Upravu je napustio i Nebojša Popović koji je od 2020. bio na mjestu člana Uprave, dok su Ivan Cicvarić i Luka Lambaša napustili mjesta prokurista. Pijović je također zamijenila Miljanić Presečki i Lambašu na direktorskoj poziciji u tvrtki B2 PORTFOLIO.

Pijović na čelo tvrtke u Zagrebu dolazi s pozicije glavne menadžerice za Srbiju i Crnu Goru, a osim toga je od 2019. godine članica Uprave tvrtke H-ABDUCO.

Niz problema

Inače, tvrtka je nedavno dobila kaznu od Agencije za zaštitu osobnih podataka u iznosu od 2,27 milijuna eura zbog utvrđenih povreda Opće uredbe o zaštiti podataka. Naime, Agencija je u prosincu prošle godine zaprimila anonimnu dojavu u kojoj je navedeno kako je došlo do neovlaštene obrade većeg broja osobnih podataka fizičkih osoba uz što je, kako navode, bio priložen USB stick na kojemu se nalaze osobni podaci.

Kako je navedeno u objavi Agencije problem je nastao jer došlo do netransparentne obrade osobnih podataka više od 130 tisuća ispitanika. Osim toga, navedeno je i da ‘voditelj obrade nije sklopio ugovor o obradi osobnih podataka s izvršiteljem obrade za uslugu praćenja jednostavnog stečaja potrošača te je time ugrožena sigurnost osobnih podataka 83 896 ispitanika (OIB)‘.

Također, definirano je i da nisu poduzete odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere zaštite kod obrade osobnih podataka čime se prekršila sigurnost osobnih podataka svih ispitanika, odnosno njihovih osnovnih identifikacijskih podataka (najmanje u strukturi: ime i prezime, datum rođenja i OIB) te ‘posljedično i svih osobnih podataka koji su zavedeni u sustavima pohrane agencije za naplatu potraživanja, a koji su financijske prirode te su na taj način prilično osjetljivi‘. Ukupno je u konkretnom slučaju ‘oštećeno je‘ više od 77 tisuća korisnika.

Osim toga, tvrtka je prošle godine i po pitanju poslovnih rezultata imala stagnaciju. Naime, prihodi tvrtke u 2022. iznosili su nešto malo manje on 48 milijuna eura prihoda, što je pad 0,83 posto u odnosu na 48,3 milijuna eura iz godine ranije. No, iako je bruto dobit povećana za 26 posto (sa 14,99 milijuna eura na 20,35 milijuna eura) 11 posto od tog iznosa trebalo bi otići na plaćanje prije spomenute kazne.

25. travanj 2024 04:24