Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prva Majstorska škola u Sisku nudit će programe za 62 obrtnička zanimanja

02. Veljača 2023.
Budući izgled Majstorske škole u Sisku

Ovog se mjeseca očekuje potpisivanje sporazuma Hrvatske obrtničke komore i Sisačko-moslavačke županije oko gradnje prve Majstorske škole, prve takve u Hrvatskoj, koju u 100-postotnom iznosu od 60 milijuna eura financiraju EU fondovi: Fonda za pravednu tranziciju i Europskog socijalnog fonda plus. Majstorska škola predstavljala socijalnu inovaciju u području tržišta rada u Hrvatskoj.

Prema informacijama HOK-a, Majstorska škola organizirat će se kao multifunkcionalni centar s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za svako zanimanje, smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike, a omogućit će im stjecanje stručnih i teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini u kontekstu zelene i digitalne tranzicije.

Također, omogućit će bržu aktivaciju mladih na tržištu rada, s obzirom da osoba nakon položenog majstorskog ispita može otvoriti vlastiti obrt ili se lakše zaposliti.

Najsuvremeniji strojevi

- Programima Majstorske škole osigurava se fokus na praktični dio programa u kojem će polaznike podučavati stručnjaci iz gospodarstva koji su i sami obrtnici i poduzetnici te su kao takvi u stalnom kontaktu s razvojem tehnologija u svom području i najbolje prepoznaju koje kompetencije je potrebno razviti kod radnika za aktivno i uspješno sudjelovanje na tržištu rada.

Provedbom majstorskih programa za majstorska zanimanja potiče se stvaranje novih radnih mjesta i obrta uz aktivnosti edukacija za poduzetništvo, mentoriranje novih obrta i jačanje kapaciteta obrtnika kroz cjeloživotno obrazovanje. I ono što je najbitnije - omogućit će se najkvalitetnije obrazovanje za buduće majstore iz cijele Hrvatske te će se također omogućiti većem broju ljudi da pristupi majstorskom ispitu koji je kruna obrtničkog zanimanja – zaključuju u HOK-u.

Godišnje bi se u Majstorskoj školi trebalo školovati oko tisuću polaznika za čak 62 obrtnička zanimanja, uz najmoderniju tehnologiju. Programi su prema ideji HOK-a namijenjeni i osobama koje bi se htjele prekvalificirati u majstorska zanimanja, koje se nisu pronašle u zanimanjima za koja su se školovala, putem vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za školovanje i boravak u školi.

Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a u nedavnom razgovoru za Lider najavio je da će u edukacije biti uključen veliki broj HOK-ovih majstora-obrtnika koji će biti vanjski suradnici u praktikumima, a neki će se od njih u školi po prvi puta i susresti s najsuvremenijim strojevima koji su za inače obrtnicima skupi i nedostižni. Škola bi trebala imati Upravno vijeće, biti samoodrživa i sigurno će ju biti izazovno voditi. Predviđeni rok izgradnje je 2027. godina.

24. travanj 2024 12:01