Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prva žena na čelu banke u Hrvatskoj dobila još jedan mandat

21. Svibanj 2024.
Liana Keserićfoto Rene Karaman

Prva žena na čelu neke od vodećih hrvatskih banaka dobila je novi, treći mandat. Kako su u utorak priopćili iz Raiffeisen banke (RBA), nakon dva mandata Liani Keserić ovog je mjeseca potvrđen novi mandat na funkciji predsjednice Uprave. Liana Keserić započela je karijeru u Raiffeisen banci, u tadašnjem Sektoru transakcijskih poslova. Ubrzo preuzima prvu menadžersku poziciju kao voditeljica Odjela odnosa s klijentima za transakcije poslove, a 2015. godine pridružuje se Upravi RBA kao nadležna osoba za IT, Sigurnost, Operativne servise, Upravljanje procesima i projektima te Nabavu i opće poslove.

Kad je 2020. godine prvi put izabrana za predsjednicu Uprave RBA, postala je prva žena na toj poziciji u jednoj od velikih banaka u Hrvatskoj. Na čelu Raiffeisen banke bila je i tijekom najvećeg projekta banke u njezinoj povijesti – prelasku na euro.

– U RBA sam više od 20 godina. Tijekom tri desetljeća rada u ovoj banci, vrlo sam detaljno upoznala sve segmente poslovanja i organizacije. Svjedočila sam rastu, sistemskim, sveobuhvatnim promjenama i tehnološkim iskoracima koje smo uvijek radili među prvima na tržištu. Od samih početaka naše banke u Hrvatskoj gledala sam kako RBA raste u respektabilnu financijsku instituciju kojoj klijenti vjeruju i uz koju ostaju svih ovih godina. Zahvalna sam na povjerenju koje mi je još jednom ukazano u trenutku u kojem obilježavamo velikih 30 godina i kad smo timski, tehnološki, znanjem i poslovanjem snažniji nego ikad - izjavila je Liana Keserić.

Prema revidiranim podacima Hrvatske narodne banke o poslovanju domaćih banaka, RBA je prošlu godinu zaključila s imovinom od 6,6 milijardi eura, što je 8,4 posto ukupne imovine domaćeg bankovnog sustava koja iznosi 78,5 milijardi eura. RBA je po veličini imovine šesta banka u Hrvatskoj, nakon Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste banke, OTP banke i Hrvatske poštanske banke. RBA je prošlu godinu zaključio s dobiti od gotovo 96 milijuna eura, a prinos na kapital (ROE) iznosio je lani 14,43 posto, nešto slabije od 15,46 posto prinosa na kapital ukupnog tržišta.

Za ilustraciju, kraj 2020. RBA je dočekala s imovinom od 37,2 milijarde kuna, odnosno 4,9 milijardi eura, ali je tada bila peta banka po veličini u Hrvatskoj. Dobit je te godine iznosila 17,5 milijuna eura, a u uvjetima iznimno niskih kamatnih stopa banka je bilježila ROE od 2,79 posto. Profitabilnost cijelog tržišta iskazana tim pokazateljem iznosila je 4,4 posto.

08. lipanj 2024 19:35