Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rasprodaja poslovnih zgrada u Zagrebu: CPI Property prodao Grand centar, a prodaje još Hoto centar i Zagrebtower

14. Veljača 2024.
Zagrebtower, Radnička cesta

Nakon što je nedavno prodala Eurocenter Atlantic Grupi, CPI Property Group nastavlja s preslagivanjem svog nekretninskog portfelja: njezina tvrtka kćer, Immofinanze, prodala je ovih dana i uredsku zgradu Grand Center Office smještenu u Radničkoj ulici u Zagrebu.

U priopćenju CBRE-a, koji je posredovao u ovoj prodaji, nije navedeno tko je kupac 16 tisuća kvadrata uredskog prostora, kao ni iznos transakcije. No, neslužbena informacija glasi da je kupac poslovne zgrade Hrvoje Pezić, predsjednik uprave HOK osiguranja, u čijem se vlasništvu inače nalazi i tvrtka Zagreb City Hotels, koja u svom portfelju ima tri hotela pod Hilton brendom, a nedavno je objavljeno i da gradi hotel na Ugljanu.

- Prodaja Grand Centra druga je značajna uredska transakcija u Zagrebu koju je CBRE SEE savjetovao u posljednja četiri mjeseca. Zahvaljujući zajedničkim naporima uspjeli smo isporučiti atraktivan prinos za Immofinanz, dokazujući otpornost vrhunske uredske imovine u središnjim poslovnim četvrtima unatoč turbulencijama na tržištu kapitala koje se događaju na globalnoj razini. Ova prodaja ne samo da pokazuje snažno povjerenje ulagača u segment ureda, već također pokazuje trend lokalnih i regionalnih grupacija koje koriste prilike koje dolaze na tržište kako bi povećale svoju prisutnost - rekao je ovom prilikom Uroš Grujić, voditelj odjela za investicijske nekretnine u jugoistočnoj Europi u CBRE-u.

Neće prodavati retail parkove

Uz Eurocenter i Grand Center, kako neslužbeno doznajemo, CIP Property Group oglasila je i prodaju još dvije uredske zgrade: Zagrebtower i Hoto tower. 

One se nalaze u vlasništvu njezine tvrtke kćeri S IMMO AG,  koja se na hrvatskom nekretninskom tržištu pojavila  početkom 2015. godine, kada je od Erste banke preuzela Eurocenter na Miramarskoj cesti. Početkom 2020. godine kupila je Hoto tower, a iste godine preuzela je i Zagrebtower. Immofinanze, tvrtka kćer CPI Property Group-e u Hrvatskoj osim uredske zgrade Grand Center koju je sada prodala, ima i cijeli niz retail parkova koji posluju pod nazivom STOP SHOP. Prije dvije godine tvrtka Immofinanze je objavila da je kupila 22 lokacije za razvoj  STOP SHOP maloprodajnih parkova za iznos od oko 80 milijuna eura. Prema podacima sa webstranice, u Hrvatskoj je do danas otvorila 13 takvih retail parkova.

No, njih, čini se, ne planira prodavati. Tako se barem da iščitati iz odgovora glasnogovornika tvrtke CPI Property Group:

- Ne komentiramo potencijalne poslove i nemamo interesa prodavati naše retail parkove – glasio je odgovor CPI-a na pitanje da prokomentiraju prodaju poslovnih zgrada u Hrvatskoj te namjeravaju li se riješiti i preostalog nekretninkog portfelja u Hrvatskoj.

Inače, CPI Group-a nedavno je prodala i Sunčani Hvar kupcu iz Abu Dhabija, Eagle Hillsu. Pretpostavlja se da su ove transakcije rezultat sređivanja bilance CPI Group-e, budući da nakon niza preuzimanja kompanija mora svesti dug na poželjnu razinu ispod 40 posto. CPI Property Group u vlasništvu je češkog poduzetnika s Forbesove liste Radovana Viteka.

27. travanj 2024 12:01