Tvrtke i tržišta
StoryEditor

RC Zone u Samoboru vrijedan više od 100 milijuna eura trebao bi biti gotov za godinu dana

09. Travanj 2024.
RC Zone Park Samobor, polaganje kamena temeljcafoto Roko Kalafatić/Lider

Češka tvrtka RC Europe predstavila je u utorak logistički centar ‘RC Zone Samobor Logistic Park‘ u gospodarskoj zoni Bobovica nedaleko od Samobora, a riječ je o najvećoj pojedinačnoj češkoj investiciji u Hrvatsku vrijednoj više od 100 milijuna eura

Moderni i najveći logistički centar u Hrvatskoj gradi se na površini od 170 tisuća metara četvornih, od čega će 86 tisuća metara četvornih biti za iznajmljivanje prostora, skladištenje i proizvodnju. 

- Jako smo sretni što je ovaj projekt lociran u Samoboru i što imamo podršku grada, zbog čega posebno zahvaljujemo gradonačelnici Petri Škrobot. U Hrvatsku dolazim već 24 godine i zaista uživam u zemlji za koju smatram da ima najveći potencijal u Europi, s morem čistim kao na Maldivima, ali i mnogim drugim ljepotama. Moj partner Jan Prokop i ja radimo skupa već 19 godina i aktivni smo u Rumunjskoj, Srbiji i Češkoj, u Pragu, gdje je naše sjedište. Ovaj projekt pripremamo već sedam godina i trebalo je dosta raditi na tome da krenemo u realizaciju - rekao je na današnjem svečanom postavljanju kamena temeljca na gradilištu u Bobovici Miloslav Hartman, suvlasnik češke tvrtke. 

Objašnjavajući koliko je ova investicija važna za razvoj njihova poslovanja, Hartman je rekao da odmah kad dovrše ovaj projekt kreću na slijedeći koji je već u pripremi. Park bi, podsjećamo, trebao biti izgrađen za godinu dana. 

- Dobro nam došli u Samobor! Kao gradonačelnici mi je čast da se RC Europe odlučio za investiciju u Samoboru. Kao poduzetnički grad, ponosni smo na naše poduzetnike zbog čega smo i proglašeni najboljim gradom za poduzetništvo u Hrvatskoj. I dalje ćemo se truditi da vam budemo podrška na cijelom vašem putu jer znamo da nije lako - kazala je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot i naglasila da pomoć pri otkupu zemljišta i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa može dodatno privući investicije u Hrvatsku.

Prva tri zakupca 

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec također je rekao da se radi o najvećem logističkom centru koji će biti sagrađen na području Zagrebačke županije. 

Istaknuo je da Zagrebačka županija ima 30-ak poduzetničkih zona u koje je uloženo više od sedam milijuna eura, te da je županijskim vlastima bitno privući investitore. Naglasio je, naime, da investicije generiraju nova radna mjesta koje će dobiti žitelji županije.

Ove je godine, naveo je Kolarec, Zagrebačka županija osigurala više od milijun bespovratnih eura za gospodarstvo, odnosno obrtnike početnike za proizvodne i neproizvodne djelatnosti.

- Zahvaljujem predstavnicima tvrtke RC Europe na pozivu na ovaj vrlo važan događaj koji obilježava sljedeći korak u jednom od najvećih projekata čeških investitora u Hrvatskoj. Htio bi zahvaliti i lokalnim vlastima, prije svega gradonačelnici Petri Škrobot, na ovoj velikoj podršci u projektu koji ima velik značaj, ne samo za Samobor i Zagrebačku županiju, već za cijelu Hrvatsku - izjavio je češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka.

Inače, RC Zone već ima prva tri zakupca koji su svoje buduće poslovanje odlučili nastaviti i unutar gospodarske zone Bobovica. Prvi dogovor, rekli su iz češke tvrtke, sklopljen je s hrvatskom podružnicom globalnog logističkog predvodnika DB Schenker koji je prisutan u preko 150 zemalja s više od 2.000 poslovnica i oko 74.500 zaposlenika. Uslijedio je Logaritam, tvrtka čiji tim iskusnih stručnjaka već petnaestak godina tržištu nudi usluge skladištenja, skladišne manipulacije, nacionalne distribucije, ali međunarodnih otpremničkih usluga. Treći u nizu partnera je Milšped koji već 30 godina pruža suvremene logističke i transportne usluge u 14 zemalja na 3 kontinenta. Iako već posjeduju veliko skladište u susjednoj Svetoj Nedelji, potvrdom ovog partnerstva postojeće kapacitete značajno će proširiti novim.

- Osim što već 15 godina poslujemo na domaćem tržištu, prije deset godina otvorili smo tvrtku u Srbiji, a prije četiri godine u Češkoj. RC Europe je interesantan, ljubazan i fleksibilan partner koji nam pomaže naći nova skladišta, dobavljače i partnere. 

Logističkih centara u Hrvatskoj kronično nedostaje i vrlo je bitno da kad se netko odluči za ovakvu investiciju i lokacija bude dobra, a objekt kvalitetan. U Hrvatskoj, ali i šire, jasno je da nemamo dobru strategiju za ovaj sektor, odnosno nije dovoljno brza za poduzetnike. Jako je bitno da postoji upornost i volja, kao i postojanje ovakvih subjekata koji su odlučili da je ovo tržište prosperitetno i vrijedno ulaganja, a od toga ćemo korist osjetiti svi - zaključio je Vedran Hirtz, izvršni direktor tvrtke Logaritam. 

28. travanj 2024 21:00