Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rekordne isplate dividendi u 2022. zbog naftnih kompanija i luksuznih brendova

06. Ožujak 2023.

Prošle je godine na globalnoj razini isplaćena rekordna vrijednost dividendi od čak 1,56 bilijuna dolara, objavila je Janus Henderson Group, britansko-američka globalna grupa za upravljanje imovinom sa sjedištem u londonskom Cityju, koja svake godine objavljuje Global Dividend Report. Najveći rast isplate dividendi bilježe tvrtke na brzorastućim tržištima od čak 13,1 posto, slijedi Europa (bez Ujedinjenog Kraljevstva) za 11,2 posto, Sjeverna Amerika s rastom od 10,2 posto.

Prema podacima iz njihovog reporta, prošle godine su dividende porasle za 8,4 posto, ponajviše zbog, kako navode, dolara koji je snažno porastao u odnosu na druge valute, te zbog rastućih cijena nafte i plina. Naime, zbog tih cijena rasla je dobiti proizvođačima nafte i plina, koji su posljedično povećali isplate dividendi vlastitim dioničarima. Značajan rast dobiti imale su i financijske tvrtke u SAD-u, Velikoj Britaniji i u Europi, koje su pridonijele rastu globalnih dividende. Također, osjetan rast prihoda i dobiti imale su i vodeće svjetske prijevozničke tvrtke, pa je sasvim logično da sada vrhnje ubiru njihovi dioničari.

Rekordi i u Europi

Prema analitičarima Janus Hendersona, u prošloj je godini u Europi isplaćeno rekordnih 254,7 milijardi dolara vrijednih dividendi. Normalizacija poslovanja nakon pandemije i sve veća potražnja i sve više cijene automobila i luksuznih roba bili su pokretač rasta dividendi u Europi.

Dosta dobre dividende imao je i europski financijski sektor, pogotovo banke, a čak petina isplata vezana je uz prijevoznički biznis. Naime, danski div Moller Maersk imao je u proteklom razdoblju rekordne cijene dostave i prijevoza. Rast su zabilježile i tvrtke koje se bave proizvodnjom i preradom nafte, no njihov je doprinos u postocima relativno malen, kad je ta regija u pitanju. 

Francuske tvrtke poput Total Energiesa, naftne kompanije, te LVMH, kompanija za luksuzne brendove, isplatile su najveće dividende u Europi.

Naftne kompanije i luksuzna roba

Što se njemačkog gospodarstva tiče prednjači Mercedes, koji je preuzeo prvo mjesto po visini isplata prvi put od 2018. godine. U Nizozemskoj ističe se po dividendi Heineken, u Italiji pak bankarski sektor. 

Globalno je 88 poduzeća povećalo svoje dividende u protekloj godini ili su ih zadržali na istim razinama kao i godinu prije. Globalni rast dividende bio je tako snažan da je dvanaest zemalja vidjelo rekordne isplate izražene u dolarima. To uključuje SAD, Kanadu, Brazil, Kinu, Indiju i Tajvan, ali je niz drugih zemalja ostvario ozbiljan rast dividendi u vlastitim valutama, poput Francuske, Njemačke, Japana i Australije.

Analitičari iz Janus Hendersona procjenjuju da će stope gospodarskog rasta, rast inflacije na godišnjoj razini, zajedno sa geopolitičkim rizicima, povećati neizvjesnost oko isplate dividendi za poslovanje u 2023. godini, no svejedno predviđaju isplate od 1,60 bilijuna dolara za 2023., porast od 2,3 posto na glavnoj osnovi.

23. travanj 2024 16:27