Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rimac Grupa: Mate Rimac i dalje najveći dioničar, ali ne otkriva postotak

01. Lipanj 2022.
Mate Rimac

Zasad nismo u mogućnosti detaljnije komentirati vlasničku strukturu Grupe, osim činjenice da je Mate i dalje najveći dioničar Rimac Grupe, odgovorili su nam na upit o konkretnim udjelima u vlasničkoj strukturi Rimac Grupe nakon danas objavljenog ulaganja.

Naime, Rimac Grupa prikupila je 500 milijuna eura u investicijskom krugu D, čime je tržišna vrijednost kompanije premašila dvije milijarde eura. Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial.

Rimac Grupa ima većinsko vlasništvo u Bugatti Rimac s 55 posto udjela, dok je ostalih 45 posto u vlasništvu Porschea. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postala potpuno neovisna tvrtka u stopostotom vlasništvu Rimac Grupe.

image

Nova vlasnička struktura

foto

Podsjetimo, u studenom 2021. provedeno je spajanje divizije za hiperautomobile – Rimac Automobili – s Bugatti Automobiles. Oba branda sada posluju u sastavu Bugatti Rimac kompanije, vodećeg svjetskog proizvođača hiperautomobila visokih performansi. Kako je tada priopćeno, Mate Rimac je bio pojedinačno najveći dioničar u grupi s 37 posto, a slijedili su Porsche s 24 posto pa Hyundai s 12 posto i ostali dioničari s 27 posto udjela.

image

Stara vlasnička struktura

foto

Nije poznato koliko je tko uložio u novoj investicijskoj rundi, osim što je postojeći dioničar Porsche rekao da se radi o 'osmoznamenkastom' iznosu što znači da je riječ o maksimalno 99 milijuna eura. Ono što je sigurno da ovim ulaganjem Porsche dodatno jača svoje veze s Rimcem. Porsche također posjeduje kontrolni udio u Greypu, tvrtki za električne bicikle koju je također osnovao Mate Rimac.

20. travanj 2024 08:26