Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Saudijski državni naftni div zabilježio rekordnu dobit od 161 milijardu dolara

13. Ožujak 2023.
Aramco IPO

Saudijski naftni div Aramco objavio je rekordnu dobit od 161,1 milijardu dolara u 2022. godini, čemu su pridonijele velike cijene energije ali i veća proizvodnja.  To za Aramco predstavlja rast od 46,5 posto u odnosu na prošlu godinu, piše BBC.

Američki ExxonMobil zaradio je 55,7 milijardi dolara, a britanski Shell 39,9 milijardi dolara. Aramco je također objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za tromjesečje od listopada do prosinca 2022., koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine.

Većina toga će otići saudijskoj vladi, koja posjeduje gotovo 95 posto  dionica u tvrtki.

-  Aramco je zajahao val visokih cijena energije u 2022. -  rekao je Robert Mogielnicki iz Instituta arapskih zaljevskih država u Washingtonu.

Aramco je u priopćenju rekao kako su rezultati tvrtke ‘ potkrijepljeni višim cijenama sirove nafte, većim prodanim količinama i poboljšanim maržama za rafinirane proizvode‘.

- S obzirom na to da predviđamo da će nafta i plin ostati ključni u doglednoj budućnosti, rizici nedovoljnog ulaganja u našu industriju su stvarni - uključujući doprinos višim cijenama energije – rekao je predsjednik i izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Kako bi odgovorila na te izazove, rekao je, tvrtka se neće usredotočiti samo na proširenje proizvodnje nafte, plina i kemikalija – već će također ulagati u nove tehnologije s nižim udjelom ugljika.

Aramco je trenutno  druga najvrjednija tvrtka na svijetu, iza američkog Applea  i veliki je emiter emisija stakleničkih plinova. Odgovarajući na Aramcovu objavu, glavna tajnica Amnesty Internationala Agnès Callamard  je rekla kako je šokantno da neka tvrtka ostvariti profit veći od 161 milijarde dolara u jednoj godini prodajom fosilnih goriva.

- To je još šokantnije jer je ovaj višak akumuliran tijekom globalne krize troškova života i potpomognut povećanjem cijena energije kao rezultat ruskog rata protiv Ukrajine – dodala je.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u naftnom kartelu OPEC, a zna se da je ovo zaljevsko kraljevstvo osuđivano  zbog niza kršenja ljudskih prava,  uplitanja u sukob u susjednom Jemenu, ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018., zatvaranja disidenata i široko rasprostranjene primjene smrtne kazne.

23. travanj 2024 11:01