Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Smjena na čelu Hrvatske lutrije: Čutura zamijenio Musu

19. Svibanj 2022.
Ignacije Čutura i Mario Musa

Ignacije Čutura novo je lice na čelu Hrvatske lutrije. Do promjene u poznatoj tvrtki u vlasništvu Republike Hrvatske, koja je prošla 'ispod radara', došlo je prošlog mjeseca, a njome je Čutura imenovan je novim predsjednikom Uprave umjesto Marija Muse.

Čutura je inače u Upravu Lutrije kao član došao u prosincu 2018. godine. Prije toga je, prema podacima na Poslovnoj Hrvatskoj, od 2004. do 2010. godine bio direktor tvrtke Sati-Zagreb, koja je ugašena 2013. godine, a prema njegovom Linkedin profilu bio je i jedan od direktora u Ini.

S druge strane, Musa je predsjednikom Uprave postao 2017., a zanimljivo je da je dvije godine prije imenovanja na čelo Lutrije 2017. dobio otkaz u toj istoj tvrtki. Lutriju je potom i tužio zbog nezakonitog otkaza, a nakon imenovanja 2017. godine je povukao tu istu tužbu.  

Spomenimo i da su se Musa i Čutura nedavno našli na meti Povjerenstva za sukob interesa jer su, uz plaću koju su primali na svojim pozicijama u Upravi, primili i pozamašne stimulativne godišnje nagrade 'za ostvarene poslovne rezultate' te novčane godišnje naknade na ime dara za djecu, božićnice i slično. Jutarnji list je tada izvijestio da je Musa tim povodom morao platiti kaznu od 8000 kuna, dok je Čutura bio kažnjen sa 2000 kuna.

Iz Hrvatske lutrije nisu odgovorili što je točno uzrok ove smjene, kako to da je novi predsjednik postao baš Čutura, niti znaju li gdje Musa odlazi, ali su kratko napisali je Čuturino imenovanje za sada 'na šest mjeseci'.

- Na sjednici Vlade održanoj 8. travnja donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva imenovanje Ignacija Čuture za predsjednika Uprave do imenovanja predsjednika Uprave Društva putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci – odgovorili su iz Lutrije.  

Dodali su i da je na istoj Skupštini predloženo da se za novu članicu Uprave imenuje Nikolina Klaić na razdoblje od četiri godine te da su prijedlozi potvrđeni 11. travnja.

Ista pitanja uputili smo i Vladi Republike Hrvatske, no do trenutka pisanja teksta odgovor nismo dobili.

25. travanj 2024 09:27