Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Span među tri najbolje Rising Star kompanije izlistane na europskim burzama

02. Prosinac 2022.
Span, Rising StarLider arhiva

Span je proglašen jednom od triju najboljih europskih kompanija koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, a riječ je o nagradi koju dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja. Dodjela nagrada održana je u sklopu Glavne skupštine malih i srednjih poduzetnika, koja je u organizaciji Europske komisije upriličena u Pragu od 28. do 30. studenog.

Među najboljim malim i srednjim kompanijama s tržišnom kapitalizacijom do 200 milijuna eura Span je izabran zbog izvrsnih poslovnih rezultata ostvarenih nakon IPO-a. U kategoriji je bilo ukupno devet nominiranih kompanija iz cijele Europe. Tvrtke koje su ušle u uži izbor prepoznate su kao rastuće kompanije s perspektivnim dugoročnim izgledima.   

- Sretni smo što je Span svrstan u najuži krug kompanija koje su na razini Europske unije prepoznate zbog dobrih rezultata i rasta postignutog nakon IPO-a. Ovo priznanje dodatna je potvrda da je IPO bio dobra poslovna odluka. Veliko hvala svim dioničarima koji su prepoznali ono što radimo i ukazali nam povjerenje, ovo je nagrada i za njih - poručio je Saša Kramar, član Uprave i direktor za razvoj međunarodnog poslovanja u Spanu.

Na tržištu Europske unije većinski su zastupljene male i srednje tvrtke, pa su ovom prilikom u Pragu prisustvovali i predstavnici lokalnih burzi, koji su raspravljali o tome kako motivirati i dodatno olakšati tvrtkama izlazak na tržište kapitala.

- Vrlo smo ponosni što je izdavatelj sa Zagrebačke burze ušao u tri najbolje kompanije u kategoriji Rising Star nagrade koju izdavateljima dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja. Ako uzmemo u obzir veličine ekonomija iz kojih su laureati došli, svakako je velik uspjeh da imamo finalista iz Hrvatske.

Span je na našem tržištu pokazao kako manji izdavatelj u vrlo atraktivnoj industriji može napraviti impresivan put uvrštenja, ulaska u CROBEX, i velikog napretka u komunikaciji s investitorima. Čestitamo Spanu i veselimo se budućim uspjesima - izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Podsjećamo, Span je izlistavanjem na Zagrebačkoj burzi u rujnu 2021. godine postao prva IT kompanija u Hrvatskoj koja je izašla na burzu u posljednja dva desetljeća. U prvih godinu dana Spanova dionica zabilježila je rast cijene od gotovo 40 posto. U tom periodu protrgovano je s više od 450 tisuća dionica vrijednosti više od 100 milijuna kuna. Također, povećao se i broj dioničara pa ih – od inicijalnih 1200 tijekom IPO-a – Span danas broji više od 1500.

U 2021. godini Zagrebačka burza Spanu je dodijelila Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala, a Spanova dionica nominirana je za Dionicu godine i u 2022. godini.

05. veljača 2023 09:27