Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Studenac okončao preuzimanje Lonie i sada ima preko tisuću trgovina

06. Lipanj 2022.
Dragan Baškarad i Michał Wojciech Seńczuk

Omiški je Studenac u petak okončano vlasničko preuzimanje kutinske Lonie te sada slijedi višemjesečna integracija trgovina Lonie u sustav Studenca. Kako je na jutrošnjoj konferenciji za novinare izjavio Michał Wojciech Seńczuk, predsjednik Uprave Studenca, taj će proces, kojim će biti obuhvaćeno i rebrendiranje trgovina Lonie u Studenac, trajati do veljače ili ožujka iduće godine.

Lonia je već četvrta maloprodajna tvrtka koju je od početka ove godine Studenac vlasnički preuzeo. Prva je bila dubrovački Pemo, potom Kordun iz Slunja te, prije samo dva tjedna, Duravit iz Pule. S tim novim akvizicijama Studenac je postao prvi maloprodajni lanac koji u Hrvatskoj ima više od tisuću prodajnih mjesta. Za usporedbu, po prometu najveći hrvatski maloprodajni lanac, Konzum, trenutačno ima oko 625 trgovina.

Poljski fond Enterprise Investors, koji je Studenac preuzeo koncem 2017. godine, dosad je u preuzimanja i organski rast te kompanije uložio više od 260 milijuna eura. Sa 768 milijuna kuna prihoda ostvarenih u prošloj godini, Lonia je dosad najveća akvizicija Studenca, a moguće je da će to i ostati, jer među potencijalnim metama za preuzimanje u Hrvatskoj nema više niti jednog tako velikog maloprodajnog lanca koji se pretežito sastoji od manjih formata trgovina, kakve Studenac razvija.

Strateška je odrednica Studenca, naime, razvoj jedinstvenog 'proximity formata' trgovina, koji, kako je rekao Dragan Baškarad, član Uprave za operativne poslove, podrazumijeva format trgovine iz susjedstva, ali u kojoj je kupcu na raspolaganju 'i sitno i bitno'. 

26. travanj 2024 07:50