Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tesline dionice možda padaju, ali su 2022. isporučili rekordnih 1,3 milijuna vozila

03. Siječanj 2023.
Elon Musk, izvršni direktor Tesle foto Shutterstock

Tesla je prošle godine isporučila rekordnih 1,3 milijuna vozila, čak 40 posto više nego 2021. godine, stoji u njihovoj nedavnoj objavi. 

Zanimljivo je da te brojke dolaze nakon što je tvrtka isporučila više od 405 tisuća vozila u poslijednja tri mjeseca 2022. godine. Ipak, ta je brojka nešto niža od prognoze Wall Streeta od oko 430 tisuća isporuka za to razdoblje. Očekuje se da će se ove godine automobilska industrija suočiti sa smanjenom potražnjom s obzirom da potencijalni kupci nisu toliko spremni potrošiti zbog rastućih kamatnih stopa i zabrinutosti zbog recesije. 

U izjavi za investitore, iz Tesle su rekli da se moraju nositi sa ‘značajnim izazovima povezanim s Covidom-19 i opskrbnim lancem tijekom cijele (prošle) godine‘. U međuvremenu, vlasti u Južnoj Koreji su nedavno poručile da će kazniti Teslu s 2,2 milijuna dolara jer nije obavijestila svoje kupce o kraćem dometu vožnje svojih električnih vozila na niskim temperaturama. 

Korejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu priopćilo je da je tvrtka preuveličala ‘domete vožnje svojih automobila s jednim punjenjem, njihovu isplativost goriva u usporedbi s vozilima na benzin, kao i performanse svojih superpunjača‘, prenosi BBC.

Naglašavajući probleme s logistikom s kojima se suočava najveći svjetski proizvođač automobila, isporuke u četvrtom tromjesečju godine bile su oko 34 tisuće manje nego što je Tesla proizvela. Manjak je ipak neobičan za Teslu, budući da je prije uspjela isporučiti otprilike onoliko vozila koliko je proizvela.

U listopadu je izvršni direktor Elon Musk rekao da radi na rješavanju tog problema.

Dionice su pale za 65 posto 

Kao i drugi proizvođači automobila, Tesla se u nadolazećoj godini suočava s izazovom potencijalnog usporavanja potražnje za vozilima jer se kupci suočavaju s rastućim troškovima zaduživanja i zabrinutošću zbog usporavanja gospodarstva. Tesla se također suočava s konkurencijom tradicionalnih divova proizvodnje motora kao što su Ford i General Motors, kao i novijih sudionika na tržištu poput Riviana i Lucida u SAD-u te kineskih marki BYD i Nio.

Tvrtka bi trebala objaviti financijske rezultate za četvrti kvartal 2022. i cijelu godinu 25. siječnja. U zasebnoj izjavi, rekli su da planiraju organizirati njihov ‘Dan investitora‘ 1. ožujka i uživo prenositi događaj iz njihovog Gigafactoryja u Teksasu.

- Naši će investitori moći vidjeti našu najnapredniju proizvodnu liniju, kao i razgovarati o dugoročnim planovima širenja, platformi generacije 3, raspodjeli kapitala i drugim temama s našim čelnim timom - rekli su iz tvrtke.

Tesline dionice pale su za 65 posto u 2022., a riječ je o najgoroj godini od izlaska na burzu 2010. godine, jer su ulagači bili zabrinuti zbog prekida u proizvodnji, usporavanja potražnje i Muskove usredotočenosti na Twitter. 

Podsjećamo, multimilijarder je kupio društvenu platformu krajem listopada za 44 milijarde dolara (36,4 milijarde funti) i od tada je proveo mnogo vremena pokušavajući preokrenuti posao na kojemu i dalje gubi novac.

16. travanj 2024 07:19