Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tvrtka Richarda Bransona prestaje s radom. Virgin Orbit nije uspio osigurati financiranje

31. Ožujak 2023.
Richard Branson

Virgin Orbit, tvrtka britanskog milijardera Richarda Bransona najavila je otpuštanje čak 85 posto osoblja nakon što nije uspjela osigurati nova ulaganja. 

Prema medijskim izvješćima, tvrtka će također prestati s radom u dogledno vrijeme, a te vijesti dolaze tjednima nakon što je već pauzirala poslovanje u očitom pokušaju da ojača svoje financije. Ranije ove godine raketa Virgin Orbita nije uspjela dovršiti prvo lansiranje satelita s britanskog tla.

Dionice tvrtke pale su za više od 44 posto u trgovanju izvan radnog vremena u New Yorku u četvrtak. U američkom regulatornom podnesku, iz Virgin Orbita su rekli da su donijeli tu odluku ‘kako bi smanjili troškove u svjetlu nemogućnosti tvrtke da osigura značajno financiranje‘.

Otkazi će utjecati na otprilike 675 zaposlenika koji se ‘nalaze u svim dijelovima tvrtke‘. Rečeno je da je Bransonova investicijska tvrtka Virgin Investments uložila 10,9 milijuna dolara u Virgin Orbit ‘za financiranje otpremnina i drugih troškova povezanih sa smanjenjem radne snage‘.

Virgin Orbit priopćio je kako očekuje isplate za otpušteno osoblje i ostale troškove u ukupnom iznosu od oko 15 milijuna dolara.

- Nemamo drugog izbora nego provesti trenutne, dramatične i iznimno bolne promjene - rekao je izvršni direktor Virgin Orbita Dan Hart na sastanku sa zaposlenicima, prema CNBC-u, koji je prvi objavio tu vijest.

Tvrtka, koja je osnovana 2017. godine, nije poslovala s dobiti kao javno poduzeće. Virgin Orbit razvija rakete za nošenje malih satelita i dio je poslovnog carstva Richarda Bransona, koje uključuje zrakoplovnu tvrtku Virgin Atlantic i tvrtku za svemirski turizam Virgin Galactic.

U siječnju je Virgin Orbit pokušao prvu satelitsku misiju lansiranu s britanskog tla, koja je završila neuspjehom. Kompanijska raketa LauncherOne, koja je lansirana iz zrakoplova Boeing 747 Cosmic Girl, dospjela je u svemir, ali nije stigla do ciljne orbite.

Misija je proglašena prekretnicom za istraživanje svemira u Velikoj Britaniji. Mnogi su se nadali da će to označiti veliki korak naprijed u ispunjenju ambicije da se zemlja pretvori u globalnog igrača - od proizvodnje satelita do izgradnje raketa i stvaranja novih svemirskih luka.

Kako stvari trenutno stoje, Velika Britanija još neko vrijeme neće biti među tim igračima. 

23. travanj 2024 13:18