Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U Moskvi se otvara prva poslovnica ruske verzije McDonald‘sa

12. Lipanj 2022.

Prva poslovnica ruske verzije lanca restorana McDonald's otvara se u nedjelju u Moskvi nakon što je američki lanac brze hrane napustio zemlju i prodao svoju imovinu u Rusiji. Petnaest poslovnica otvorit će se u Moskvi i okolici pod novim imenom i logotipom, no na istim mjestima, s istim osobljem i gotovo identičnom ponudom hrane.

Nakon više od 30 godina, McDonald's je zatvorio svoje ruske restorane u ožujku kao odgovor na invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu. Lanac je zapošljavao više od 62.000 ljudi u Rusiji. Neki restorani u zračnim lukama i na kolodvorima će zasad nastaviti raditi pod službenim, američkom logotipom zbog posebnih ugovora koje nije lako raskinuti.

Novi vlasnik je Aleksander Govor, koji je od 2015. godine držao McDonaldsovu licencu za 25 restorana u Sibiru. Govor je otkupio svih 825 McDonaldsovih lokacija diljem zemlje i tvrdi da ih sve namjerava ponovno otvoriti unutar dva mjeseca.

Otvaranje ruske verzije McDonald'sa izazvalo je veliku raspravu na ruskim društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana. Novine u vlasništvu države Rosijskaja Gazeta posvetile su cijelu stranicu 'ruskom McDonald'su'. Visoki interes za temu postoji dijelom zbog povijesnog značaja McDonald'sa u zemlji.

Otvorenje prve poslovnice američkog lanca brze prehrane 1990-ih, ispred koje su se stvorili 500 metara dugi redovi, bio je znak promjena u državi. Zatvaranje poslovnica djeluje jednako simbolično za eskalaciju napetosti između zapada i Moskve.

18. travanj 2024 01:03