Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U Otočcu otvorena tvornica certificiranog organskog gnojiva od sirove ovčje vune

20. Srpanj 2023.
Svečano rezanje vrpce i otvorenje pogona za peletiranje ovčje vune u Otočcufoto Mladen Volaric
Tekst: Mladen Volarić

U Otočcu je danas svečano pušten u rad pogon za preradu ovčje vune pod brendom “Eko-Lika Greenovation”, a uz vlasnicu tvrtke FEMA Dragicu Jarkov, otvorili su ga župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Riječ je o više godina pripremanom projektu koji objedinjuje ekologiju i gospodarstvo. Naime, s obzirom na nemogućnost plasmana vune lokalnih ovaca pasmine pramenka, ostrižena vuna završavala je kao sve veći ekološki problem odbačena u prirodi diljem Like, pa čak i na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Dragica Jerkov, inače supruga proslavljenog bivšeg košarkaškog reprezentativca Željka Jerkova, prepoznala je taj problem i kao gospodarsku priliku, za što je kao članica udruge poslovnih žena „Krug” dobila i podršku Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednice nevladine udruge GTF (Gender Task Force) iz Chicaga.

image

Dragica Jerkov

foto Mladen Volaric

Tako je nastao projekt “Eko-Lika Greenovation”, zasnovan na u svijetu već započetoj tehnologiji prerade odbačene ovčje vune u proizvodnju visokovrijednog organskog gnojiva u obliku peleta, a ti peleti pokazali su se kao uspješan prirodni repelent protiv pošasti puževa golaća, posebno u uzgoju jagoda.

Nabavljene strojeve za peletizaciju sitnu usitnjene vune inovativni tim iz “Feme” poboljšao je svojim patentnim rješenjima, posebno što se tiče sterilizatora vune, za što su nagrađeni i na prošlogodišnjoj izložbi inovacija „INOVA, dodao je Miljenko Šimpraga, predjednik Hrvatske zajednice inovatora.

Peleti od vune ličke pramenke pokazali su se do sad najboljima na analizama izvršenim na Agronoskom fakultetu u Zagrebu, jer imaju oko 12 posto dušičnih spojeva. Posebna vrijednost peleta od ovčje vune u odnosu na umjetna gnojiva je u tome što peleti uneseni u tlo, povećaju upijanjem vode svoj volumen i 20-tak puta, a onda svojim postupnim raspadanjem u tlo, a time i u korijenski sustrav bilja uz vodu otpuštaju vrlo postupno i dušik, obogaćujujći i ne narušavajući biokoemijsku ravnotežu tla.

Mnogo vremena Jerkovi su utrošili u kompletiranje opsežne dokumentacije, posebno one kojom otpadnu vunu mogu unijeti kao sirovinu u svoj proizvodni proces, a sljedivost takve sirovine omogućili su sklapanjem ugovora s uzgajivačima ovaca i OPG-ovima, koji su od ove godine sami  počeli dovoziti ostriženu vunu u pogon ”Eko-Lika Greenovation” u Otočac, i za što su plaćeni, umjesto dosadašnjih troškova koje su imali za odvoz i odbacivanje vune u prirodu. Win-win situacija, reklo bi se, kako za prirodu, tako i za ovčare, a na kraju i za obitelj Jerkov. Zbog načela sljedivosti sirovine, Fema nije smjela ni mogla pokupiti u prirodi zatečenu odbačenu vunu, ali zato već od prošle godine skuplja i otkupljuje vunu od ovčara koja tako više na završava u prirodi. Za sanaciju ranije odbačene vune rješenje će se morati tražiti, kažu Jerkovi, na drugoj razini. Za svu predanu i prodanu vunu, dodaju Jerkovi, uzgajivači ovaca dobivaju odgovarajući certifikat, kojim će moći potkrijepiti i svoj status eko-proizvođača.

Župan Petry naglasio je da je projekt “Eko- Lika Greenovation” postao sastavni dio razvojne strategije Ličko-senjske županije, čime se objedinjuju pozitivni efekti u ekologiji, zapošljavanju i razvoju poljoprivrede na ekonomskim osnovama.

image

Željko Jerkov prikazuje upravo proizvedene pelete gradonačelniku Goranu Bukovcu i županu Ernestu Petryju

foto Mladen Volaric

Plan “Feme” je i širenje otkupa vune i iz susjednih županija, pa i s otoka, ako analize pokažu da vuna ovaca iz drugih krajeve i drugih pasmina ima dovoljan potencijal u biokemijskom smislu. Prema podacima Jedinsvenog registra domaćih životinja pri Ministarstvu poljoprivrede, procjenjuje se samo Lika godišnje ima 250 do 300 tona odbačene ovčje vune, a ima i nepoznat broj neregistriranih ovaca. Cijela Hrvatska, dodala je Dragica Jerkov, po istom izvoru godišnje prirodu zagadi s oko 1.300 tona odbačene vune.

Kapacitet pogona za proizvodnju vunenih peleta u Otočcu je oko 450 tona vune godišnje, a sad taj pogon zapošljava 20 ljudi.

Investicija izgradnje „Eko-Lika Greenovation” pogona iznosila je oko 400 tisuća eura, najviše vlastitim sredstvima, a dio je kredit. Željko Jerkov je, naime, već godinama uspješan zastupnik namještaja talijanske tvrtke Scavolini, za čiji je klub svojevremeno i igrao.

S obzirom da količine ovčjih vunenih peleta neće biti dostatne za primjenu na ogromnim poljoprivrednim površina, njihovi će kupci biti razni manjih hobby ili eko poljoprivrednici, cvjećari i slične kategorije kupaca, pa će peleti na tržište pod brendom „Woolee” u manjim ukusno dizajniranim papirnim vrećicama.

image

Goran Bukovac, Ernest Petry, Dragica Jerkov, Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, Željko Jerkov

foto Mladen Volaric
25. travanj 2024 18:16