Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ubrzava se podatkovna utrka: Digital Realty gradi najveći data centar u Hrvatskoj

09. Listopad 2023.
Goran Đoreski

Širenje tržišta podatkovnih centara iz godine u godinu raste, a hrvatska metropola uskoro će dobiti još jedan veliki sustav za pohranu podataka, možda i najveći. Naime, najnoviji podatkovni centar osvanut će u zagrebačkom Jankomiru, gdje američka tvrtka Digital Realty planira smjestiti novi podatkovni centar ZAG2, u blizini postojećeg podatkovnoga centra ZAG1. Nedugo nakon što kupili zemljišnu parcelu za proširenje zagrebačkog kampusa, Goran Đoreski, direktor Digital Realtyja za Hrvatsku i regiju, pojasnio je da su preliminarni radovi na pripremi parcele već započeli te da se projektiranje objekata privodi kraju.

– Projekt će se graditi u najmanje dvije faze. Ova veličina zemljišta obično je dovoljna za podatkovni centar do veličine od 30 megavata. ZAG2 će se graditi kao objekt mješovite namjene koji će fleksibilno moći zadovoljiti potrebe različitih vrsta korisnika – kaže Đoreski.

Novi podatkovni centar dio je planova za jačanje prisutnosti Digital Realtyja u jugoistočnoj Europi, gdje bilježe sve veću potražnju za uslugama kolokacije. Zagreb će tako biti svojevrsni gateway prema regiji, području koje analitičari očekuju da će značajno rasti tijekom sljedećih nekoliko godina.

– Trenutačno se prvenstveno obraćamo poslovnim i telekomunikacijskim korisnicima u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Jugoistočna Europa dio je naše šire mediteranske strategije, koja uključuje naše visokorazvijeno središte u Marseilleu, ali i ona koja se sada razvijaju, poput Barcelone, Rima, Krete i Tel Aviva – objašnjava Đoreski.

Dodaje i da će sustavi biti u skladu s energetskom učinkovitosti.

– Tu prije svega mislim na rashladne sustave i sustave opskrbe energijom. Cilj nam je visoka redundancija s pet devetki razine dostupnosti. Sigurnost i nadzor bit će postavljeni prema našem globalnom standardu koji će svim korisnicima u svijetu omogućiti praćenje usluga koje se pružaju u Zagrebu, u realnom vremenu. Komunikacijska veza bit će redundantna, a bit će dostupna i naša Service Fabric platforma za povezivanje s oblakom – kaže Đoreski.

image

Grafički prikaz podatkovnog centra ZAG2, tvrtke Digital Realty

Budući da se radi o velikim sustavima, dio proizvedene topline Digital Realty planira vratiti zajednici za grijanje, prema uzoru na takve implementacije koje imaju u Europi, na Bliskom istoku, u Africi i u Sjevernoj Americi.

– Naš kampus data centra u Beču, na primjer, isporučivat će otpadnu toplinu susjednoj bolnici Floridsdorf. Zagrijana voda će se koristiti za grijanje zgrade i zadovoljavanje potreba za toplom vodom. Kampus data centra moći će opskrbljivati 50 do 70 posto bolničkih potreba za energijom za grijanje. Očekuje se da će projekt uštedjeti četiri tisuće tona emisija CO2 godišnje nakon što bude potpuno operativan. Istražit ćemo mogućnosti sličnih implementacija i na drugim lokacijama, uključujući ZAG2, ako bude volje i tehničkih mogućnosti gradskog toplinarskog sustava – najavljuje Đoreski.

Utrka ‘data‘ centara

Ubrzanjem digitalizacije i širenjem tržišta clouda, potražnja za sigurnom pohranom velike količine podataka bilježi rast, a istim tempom ubrzava i utrka gradnje podatkovnih centara.

Recentni primjer je A1 Hrvatska koji je koncem 2021. godine otvorio podatkovni centar u Novom Zagrebu, vrijedan 11 milijuna eura, s kapacitetom od dva megavata.

U Varaždinu je, pak, u tijeku gradnja podatkovnog centra imena DC North tvrtke Cratis, koji će se prostirati na dvije tisuće kvadratnih metara prostora i imati više od četiri megavata snage, za što je tvrtka uložila 17 milijuna eura.

Zanimljivo je da je prvi podatkovni centar u Hrvatskoj, onaj tvrtke Megatrend poslovna rješenja, sagrađen još prije dvadesetak godina, dok je Podatkovni centar Križ, tvrtka u grupaciji IT kompanije Setcor, prvi u Hrvatskoj stekao certifikat TIA-942 – Tier III.

Iako u Hrvatskoj već godinama djeluje niz podatkovnih centara velikih kompanija, koje svoje prostore daju u zakup manjim tvrtkama, Digital Realty za sada jedini planira izgraditi podatkovni centar kapaciteta 30 megavata.

27. travanj 2024 01:40