Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Velike tvrtke malih mjesta] PP Orahovica ostvaruje čak 99,3 posto prihoda u općini Zdenci

18. Travanj 2023.

Poljoprivredno poduzeće Orahovica najdominantnija je tvrtka u svojoj lokalnoj zajednici u Hrvatskoj, koja ostvaruje više od 99 posto prihoda svih tvrtki s područja općine. Bez obzira na naziv, sjedište joj je u Zdencima. U tvrtkama i ustanovama sa sjedištem u toj općini na istoku Virovitičko-podravske županije prema podacima Fininog InfoBiza i u obradi Kontera u 2021. godini radilo je 32 ljudi u osnovnoj školi, deset u Općini, još osmero u šest malih tvrtki te svih ostalih 242 u PP-u Orahovica, koji ostvaruje 285 puta veći prihod od druge tvrtke po veličini.

Zato u Zdencima glavno političko pitanje nije koja stranka je na vlasti (a na vlasti je deset godina HDZ, s načelnikom Tomislavom Durmićem, koji je prije odlaska u politiku radio kao voditelj kooperacije u PP-u Orahovica), nego kako posluje PP Orahovica. Ondje najbolje osjećaju onu izreku prema kojoj – kad kihne najveća tvrtka, bolesna je cijela općina.

Od riba do lješnjaka

No, srećom za Zdence, PP Orahovica ne kiše, nego posljednjih godina – otkako posluje u sklopu Agro Invest grupe Stipe Matića – posluje stabilno. Prošle je godine s rastom od sedam posto došao nadomak 40 milijuna eura prihoda i iskazao šest posto veću dobit nego 2021. (oko 4,5 milijuna eura).

Riječ je o najvećem proizvođaču i prerađivaču slatkovodne ribe te lješnjaka u Hrvatskoj i regiji, koji u općini Zdenci obavlja velik dio djelatnosti – ratarstvo, ribnjačarstvo, stočarstvo i voćarstvo (lijeska). Pomalo paradoksalno, nerazvijenost tog područja pozitivno utječe na poslovanje PP-a Orahovica. Iz kompanije objašnjavaju da, smješteni u predjelima očuvane prirode, svoje poslovanje temelje upravo na održivom razvoju, što uključuje optimalno korištenje prirodnih resursa te očuvanje iznimno bogate prirodne i kulturne baštine toga kraja.

U kontekstu proizvodne politike ‘od polja do stola‘, kao imperativ ističu vrhunsku kvalitetu i sigurnost sirovina i proizvedene hrane, što pak potvrđuju najviše norme i standardi (norma HR EN ISO 22000:2006 i IFS Food standard).

Egzodus stanovništva

Od 270 zaposlenih, PP Orahovica zapošljava 50 radnika s područja općine. Prije nekoliko godina bilo ih je desetak više, ali taj je broj smanjen zbog prirodnog odljeva zaposlenih, negativnog demografskog trenda i situacije na tržištu rada.

A trend je neumoljiv. Općina Zdenci 2001. imala je 2235 stanovnika, deset godina poslije 1904, a popis 2021. ustanovio je 1453 stanovnika. To znači da je u dvadeset godina općina ostala bez 35 posto stanovništva. Takav egzodus Općina pokušava zaustaviti demografskim mjerama, među ostalim, obiteljskim potporama za novorođenče od tisuću eura te sufinanciranjem kupnje/gradnje prve nekretnine na području općine Zdenci s 2000 eura.

Svoje ‘demografske mjere‘ ima i PP Orahovica: – Putem oglasa za zapošljavanje tijekom cijele godine redovito nadograđujemo radne kapacitete privlačeći radnike primarno s područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. S područja općina Orahovica, Zdenci, Čačinci, Voćin i Crnac, na kojima također djelujemo, zapošljavamo ukupno 155 djelatnika – priča direktor PP-a Orahovica Saša Breznik, koji naglašava da je tvrtka u razvoj poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture na području općine Zdenci u proteklih deset godina uložila oko 20 milijuna eura.

Ulaganje u ribnjake poguralo izvoz

– Nakon nekoliko desetljeća zapuštenosti ribnjaka Grudnjak u općini Zdenci te ostalih ribnjaka, koji su prepoznatljivi simboli tog područja, PP Orahovica prepoznao je važnost i priliku za očuvanje bioraznolikosti te je uložio znatna financijska sredstva u njihovu revitalizaciju. Samo u obnovu Grudnjaka do sada je uloženo više od sedam milijuna eura. Ukupno ulaganje u ribnjačarstvo PP-a Orahovica na području devet županija unazad 10 godina iznosi oko 22 milijuna eura, a u tvornicu za preradu ribe uloženo je više od 5,5 milijuna eura – nabraja Breznik.

U ribnjacima se riba uzgaja u polikulturi – uz dominantnu vrstu šarana, tu su i amur, sivi i bijeli tolstolobik, som, štuka i smuđ. Direktor PP-a Orahovica posebno ističe da je to zdrava i kvalitetna riba, koja se i izvozi na tržište Europe. Priča o izvozu nije floskula. PP Orahovica u šest je godina povećao izvoz gotovo osam puta – s 2,4 na 18,3 milijuna eura. U 2022. godini gotovo 50 posto prihoda ostvario je izvan Hrvatske, što je rekordan udjel izvoza među velikim poljoprivrednim kombinatima.

image

Saša Breznik, predsjednik Uprave PP Orahovice: - Naše ukupno ulaganje u ribnjačarstvo  na području devet županija unazad 10 godina iznosi oko 22 milijuna eura, a u tvornicu za preradu ribe uloženo je više od 5,5 milijuna eura

foto

Najviše ribe izvozi se u Srbiju, Poljsku i Bugarsku, a potom u Slovačku, Rumunjsku, Bosnu, Litvu te na tržišta Mađarske, Italije, Njemačke, Španjolske i Austrije. U PP-u Orahovica ključ porasta izvoza vide u već spomenutim ulaganjima u restrukturiranje ribnjaka, povećanju površina u funkciji proizvodnje ribe, gradnji Tvornice za preradu ribe (kraj 2016.) te kontinuiranom ulaganju u najmoderniju opremu i tehnologiju za preradu ribe, razvoju novih proizvoda, širenju tržišta i ulaganju u marketing. Tako je tek manji dio povećanja prihoda uzrokovan inflacijom, odnosno povećanjem cijena ribe.

Povezanost s lokalnom zajednicom

U PP-u Orahovica svjesni su povezanosti s lokalnom zajednicom i posebnu pažnju pridaju njezinu osnaživanju, osobito u području obrazovanja, sporta i kulture. Svake godine stipendiraju nadarene učenike osnovnih i srednjih škola s područja na kojima djeluju. Stipendiraju i uspješne studente agronomije i drugih studija. Pravo na stipendije mogu ostvariti svi redoviti studenti, a prednost pri dodjeli ostvaruju studenti iz općina Orahovica, Zdenci, Čačinci, Voćin i Crnac. Od početka projekta stipendirali su ukupno 41 učenika i studenta, s ukupnim iznosom od gotovo 96 tisuća eura.

Kompanija dominantna na lokalnoj razini redovito podržava manifestacije i sportske klubove, za što na godinu izdvaja do 20 tisuća eura, a uključuje se i u humanitarne akcije za prikupljanje pomoći u liječenju oboljelih.

– U proteklih 60 godina, otkako PP Orahovica djeluje na ovom području, suradnja s lokalnom zajednicom jedna je od strateških i logičnih smjernica – zaključuje direktor PP-a Orahovica Saša Breznik. 

25. travanj 2024 02:14