Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Za osnivačicu Theranosa zatraženo petnaest godina zatvora

12. Studeni 2022.
Negdašnja miljenica utjecajnih ulagača, osnivačica Theranosa Elizabeth Holmes upravo je na optuženičkog klupi zbog skandala kad se otkrilo da je varala ulagače lažno obećavajući da njezina tehnologija iz kapi krvi može otkriti bolesti
Tužiteljstvo je zatražilo 15 godina zatvora za Elizabeth Holmes, posrnulu zvijezdu Silicijske doline, a obrana maksimalnu kaznu od godinu i pol dana, navodi se u dokumentima poslanim sudu u petak navečer.
 
Osnivačici Theranosa, razvojne tvrtke koja je obećavala da će revolucionirati krvne pretrage, kazna će se izreći drugi tjedan na saveznom sudu u Kaliforniji. Holmes je u siječnju proglašena krivom za prijevaru nakon suđenja koje je javnost pomno pratila.
 
Elizabeth Holmes "zaslijepljena ambicijom (...) pronevjerila je stotine milijuna dolara nekoliko desetaka ulagača" i "dovela pacijente u opasnost", rekla je tužiteljica Stephanie Hinds, prekorivši propalu poduzetnicu da je neodgovorna.
 
Holmes nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i pol dana zatvora za neuspjeh u svom "ambicioznom projektu", uzvratili su njezini odvjetnici.
 
Elizabeth Holmes je utemeljila Theranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima.
 
Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera.

 

Kada je tvrtka bila na vrhuncu, njezina je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijarda dolara, a bogatstvo Holmes, većinske dioničarke, na 3,6 milijarda, navodi časopis Forbes.
 
Kao dijete Holmes se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i djelotvoran uređaj koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzimala iz prsta.
 
No 2015. Wall Street Journal je otkrio veliku prijevaru: famozni stroj koji je tvrtka Theranos obećala nikad nije funkcionirao.

 

 

 
24. travanj 2024 00:38