Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zvečevo: Tko ne prihvati izdašnu ponudu Flexwaya, riskira manju odštetu u istiskivanju

16. Lipanj 2024.
Hrvoje Alvir

Možda se samo pokoji iskusni investitor na domaćem tržištu kapitala potajno mogao nadati tako visokoj cijeni dionice kakvu je u ponudi za preuzimanje prošloga tjedna nemalom broju preostalih dioničara Zvečeva zajamčio Flexway Adriatic. Riječ je o 38,71 euru po dionici, što uvelike premašuje i najoptimističnija očekivanja.

Usporedbe radi, najniža cijena dionice te tvrtke u posljednjih godinu dana vrijedila je 2,20 eura. Do kraja ožujka ove godine, kada je objavljeno da je Zdravko Alvir svoj vlasnički paket od 75,2 posto udjela u Zvečevu prodao Flexway Adriaticu, tvrtki u vlasništvu Flexway DMCC-ja iz Dubaija, slabašnom trgovinom dionica je došla do blizu 11 eura, a nakon toga skočila je na 23,80 eura, što je razina kakvu su se u prodaji nadali postići najveći optimisti među preostalim dioničarima.

Nakon objave ponude za preuzimanje dionica se popela na 38 eura. Logično je pretpostaviti da će u četiri tjedna, koliko je ponuda otvorena, gotovo svi preostali dioničari sve svoje dionice vrlo rado prodati Flexwayu s obzirom na to da je novi većinski vlasnik Zvečeva najavio da će, bude li nakon te ponude stekao 95 posto udjela, u najkraćem roku provesti postupak istiskivanja, pri čemu će, vjerojatno, cijena dionice biti niža nego u ponudi za preuzimanje.

Novi vlasnik Zvečeva u svojoj ponudi navodi i iduće poteze, od osiguranja likvidnosti za podmirenje tvrtkina kredita i rješavanje dugova dobavljačima te reorganizacije poslovanja pa do promjene članova Nadzornog odbora i obnove Uprave. Što točno znači obnova Uprave, u kojoj su sada dva člana (Hrvoje Alvir kao predsjednik i Ilija Karamatić kao član), ne obrazlaže se, ali kaže se da Flexway smatra da Nadzorni odbor, koji će biti promijenjen na idućoj sjednici Glavne skupštine, ‘pri imenovanjima i općenito u odnosima prema članovime Uprave mora postupati u skladu s visokim profesionalnim stručnim i moralnim kriterijima‘.

24. lipanj 2024 10:16