Ukratko
StoryEditor

12. Međunarodni sajam školovanja u inozemstvu – Dani i mobilnosti i edukacije 2022.

22. Rujan 2022.

U sklopu Dana mobilnosti i edukacije, BHV Education organizira 12. međunarodni sajam školovanja u inozemstvu koji će se održati 14. i 15.10. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Nakon 11 uspješnih godina, velik je interes za ovogodišnji sajam uživo s rekordnim brojem izlagača iz cijelog svijeta. Na sajmu će se predstaviti više od 40 sveučilišta i fakulteti iz Italije, Njemačke, Švicarske, Austrije, Nizozemske, Danske, Češke, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Mađarske, SAD-a i UAE, te srednje škole i škole jezika iz SAD-a, Velike Britanije i Njemačke.

U vremenu kada je svijet sve bliži i dostupniji, nove generacije žele više putovati, upoznati nove zemlje, kulture i ljude. U tom procesu njihov cilj je osamostaliti se i pripremiti za buduću karijeru. Rezultati brojnih istraživanjima pokazuju da više od 75 posto Hrvata mlađih od 35 godina zanima školovanje i rad u inozemstvu. Stoga ne čudi da netko Zagreb, Split, Rijeku ili bilo koji drugi sveučilišni grad u Hrvatskoj zamijeni Londonom, Amsterdamom, Milanom ili čak Dubaijem. Odlazak na tečaj jezika, u srednju školu ili na fakultet u inozemstvo – sve je to danas mnogo dostupnije nego prije, pa čak i imperativ u izgradnji karijere pojedinca.

Mladi koji se odlučuju za školovanje u inozemstvu kao glavne razloge navode potrebu stjecanja obrazovanja i vještina koje traže poslodavci (kritičko razmišljanje, rješavanje problema, timski rad), te stvarnog profesionalnog iskustva koje sveučilišta omogućuju kroz  karijerne urede i direktnu suradnju s poslodavcima. Prepreku koji vide u hrvatskom obrazovnom sustavu je što vrlo često studenti u Hrvatskoj imaju iste kolegije kao i njihovi roditelji prije 25 godina, a studiranje se još uvijek u prevelikoj mjeri svodi na slušanje predavanja i ispitivanje individualnog znanja.

Europa je oduvijek privlačna studijska destinacija za ambiciozne ljude iz cijelog svijeta, a svaka pojedina zemlja unutar Europske unije specifična je po svojoj kulturi i obrazovnoj ponudi. Hrvatima su zbog geografske blizine i kulturnih sličnosti posebno privlačne Italija, Slovenija i Austrija, no mnogi se odlučuju za dalje destinacije poput Velike Britanije, Nizozemska i skandinavskih zemalja zbog većeg izbora studijskih programa na engleskom jeziku.

Presudna pitanja prilikom odlaska na školovanje u inozemstvo su cijene školarina,  dostupnost i cijene smještaja, te mogućnost dobivanja stipendija. Na sva ova pitanja predstavnici državnih i privatnih sveučilišta, fakulteta i srednjih škola odgovorit će direktno svim zainteresiranim posjetiocima, kojima je ulaz na ovaj događaj besplatan uz prethodnu registraciju na Dani mobilnosti i edukacije

04. veljača 2023 06:29