Ukratko
StoryEditor

AZTN pokrenuo upravni postupak protiv trgovačke tvrtke Decentia

24. Siječanj 2024.
Decentia 

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca-trgovca u maloprodaji Decentia radi utvrđivanja je li taj kupac iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, budući je u postupku istraživanja tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te provjere usklađenosti poslovanja kupaca-trgovaca u maloprodaji s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praski u lancu opskrbe hranom (ZNTP), među kojima je i Decentia, utvrdio postojanje indicija da je taj kupac u svom poslovanju postupao protivno odredbama ZNTP-a, istaknuto je u objavi na internetskoj stranici AZTN-a.

Iz AZTN-a napominju kako samo pokretanje upravnog postupka protiv pojedinog kupca ne znači nužno utvrđenje povrede ZNTP-a, već je u pokrenutom upravnom postupku AZTN obvezan utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka.

AZTN će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj i realizaciju poslovnih odnosa Decentie s njegovim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te će tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja donijeti meritornu odluku.

Zbog zaštite poslovnih tajni AZTN ne može komentirati niti iznositi detalje o postupku koji je u tijeku, naveli su iz AZTN-a napominjući kako će po okončanju postupka meritornu odluku objaviti na svojim mrežnim stranicama.

14. srpanj 2024 08:00