Ukratko
StoryEditor

C&A Srbija odlazi u stečaj

19. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Piše: Lucija Barišić

Pokrenut je stečajni postupak nad tvrtkom C&A Moda RS, prenose srpski mediji. Stečajni postupak iniciran je od strane same tvrtke, a kao razlog navode prezaduženost. Spomenuta tvrtka proračunu Republike Srbije duguje više od pet milijuna eura, a dug je nastao zbog neplaćanja carina i poreza na dodanu vrijednost.

Međutim, iz C&A tvrde da je za dug kriva logistička tvrtka Quehenberger Logistic SRB koja je sada u stečaju. U obrazloženju pokretanja stečajnog postupka navedeno je da je tvrtka C&A od 2013. godine imala odobrenje za pojednostavljeni carinski postupak, odnosno odobrenje da prihvati uvezenu robu bez pokazivanja robe i popratnih dokumenata pojedinoj carinarnici.

– C&A Moda RS je za potrebe pojednostavljenog carinjena angažirao firmu NEW LOG iz Šimanovaca koja je sada u stečaju, a čiji je raniji naziv bio Quehenberger Logistic SRB. Shodno tome, u spornom periodu, sve uvoze za potrebe C&A je bez izuzetka obavljao isključivo i samo Quehenberger – navodi se u obrazloženju.

Trgovine opustošene

Zaposlenici u jednoj od trgovina kažu da su se nakon proglašenja stečaja pojavile neistinite glasine kako C&A nudi popuste, što je potaklo kupce na odlazak u trgovine. Međutim, trgovine su ostavljene u neredu, a zaposlenici smatraju da je velika količina robe pokradena, prenosi Nova.rs.

– Svaka druga osoba pištala je na vratima trgovine, ne tvrdimo, ali znamo da toliko robe nismo prodali i da je pola pokradeno – kaže jedan od zaposlenih.

Kako prenosi Nova.rs, trgovine ove modne kompanije u Srbiji još uvijek nisu zatvorene, no kupci ne mogu ući u njih kako bi se spriječile daljnje krađe.

Zatvara se 15 poslovnica, otpušta 135 radnika

Iz C&A tvrde da su žrtva carinske prevare, a Uprava carina navodi da su prošle godine otkrili zlouporabe koje su izvršene godinama unazad tako što su službenici jedne inozemne modne kompanije zajedno sa službenicima jedne logističke tvrtke zloupotrebljavali pečate i memorandume te dvije kompanije, no nisu eksplicitno naveli o kojim tvrtkama se radi, prenosi N1 Srbija.

U svome priopćenju, tvrtka C&A navodi da su počinitelji prijevara zloupotrebljavali logo tvrtke i ostale carinske pogodnosti te da su o kaznenom djelu obaviješteni u listopadu prošle godine, kada je ono ujedno otkriveno.

– Počinitelji su sistematično počinili više od 300 djela kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utječe na 14 poslovnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primjenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način ne tiče se drugih tržišta na kojima posluje C&A – navedeno je u priopćenju C&A.

25. travanj 2024 01:57