Ukratko
StoryEditor

Država bi trebala uplatiti 296 milijuna kuna za dokapitalizaciju Croatia Airlinesa

22. Studeni 2022.

Dioničari Croatia Airlinesa trebali bi na današnjoj izvanrednoj glavnoj skupštini donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za 296 milijuna kuna, a taj bi cjelokupni iznos trebala uplatiti država, najavio je nacionalni zračni prijevoznik u pozivu za skupštinu.

Prema pozivu objavljenom u utorak na Zagrebačkoj burzi, temeljni kapital povećao bi se sa 627,9 na 923,9 milijuna kuna, odnosno za 296 milijuna kuna, i to izdavanjem novih 29,6 milijuna redovnih dionica na ime, nominalnog iznosa 10 kuna svaka.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se na temelju ugovora o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa, ulogom u novcu i izdavanjem novih redovitih dionica, navodi se u pozivu.

Sukladno Zakonu o tržištu kapitala, Croatia Airlines će provesti izdavanje dionica uz korištenje iznimke od objave prospekta. 

Upis i uplata novih redovnih dionica obavit će se ulogom u novcu Republike Hrvatske u iznosu od 296 milijuna kuna, navodi se u pozivu.

Na temelju u cijelosti izvršene uplate za svaku pojedinu dionicu, nakon upisa u sudski registar, izdat će se odgovarajući broj redovnih dionica, oznake koju dodijeli SKDD, na ime, svaka u nominalnom iznosu od 10 kuna u nematerijaliziranom obliku.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, zakonsko pravo prvenstva pri upisu novih dionica u cijelosti se isključuje svim postojećim dioničarima koji su dioničari na dan donošenja odluke o dokapitalizaciji, izuzev Republike Hrvatske, koja će kao ulagatelj sudjelovati u izdanju, navodi se u pozivu. 

Inače, država u Croatia Airlinesu ima 98,76 posto dionica.

29. siječanj 2023 05:08