Ukratko
StoryEditor

DZS potvrdio prvu procjenu stope inflacije u prosincu od 4,5 posto

16. Siječanj 2024.
inflacija, hrvatska, euro

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u prosincu lani iznosila je 4,5 posto na godišnjoj razini, dok je inflacija u cijeloj 2023. iznosila osam posto, druga je procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u utorak.

Time je DZS potvrdio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, objavljenu početkom siječnja. U odnosu na prethodni mjesec, to jest studeni 2023. godine, inflacija je u prosincu bila niža za 0,5 posto.

To je blago usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u studenome 2023. inflacija iznosila 4,7 posto. Stopa od 4,5 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan te u segmentu usluga iznosila je po 6,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 3,9 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 0,6 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni 2023., u komponentama hrane, pića i duhana te onoj usluga cijene su porasle za po 0,1 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije pale su za 1,7 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 1,2 posto.

Godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), koji služi za usporedbu inflacije među članicma EU, u Hrvatskoj je prošli mjesec iznosila 5,4 posto, dok je na razini cijele godine prosječna inflacija iznosila 8,4 posto.

27. travanj 2024 18:53