Ukratko
StoryEditor

EPPO optužio varaždinske poduzetnike u aferi Pročišćivač

11. Srpanj 2024.
Laura Codruța Kövesi EPPOfoto Shutterstock

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) optužio je bivšeg direktora vodoopskrbne tvrtke Varkom Željka Bunića, vlasnika GR Grupe Roberta Gotića i vlasnika tvrtke EcoEnergy Stjepana Ptičeka zbog korupcije radi dobivanja EU sredstava za rekonstrukciju pročišćivača otpadnih voda u Varaždinu.

EPPO je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestio kako su Bunić, Gotić i Ptiček, u razdoblju između prosinca 2019. i srpnja 2022., bili u dogovoru radi pogodovanja Gotićevoj tvrtki u provođenju Projekta UPOV, sufinanciranog sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije, kojima je upravljao javno poduzeće Varkom.

Zauzvrat je Gotić dogovorio radove na renoviranju Bunićeve kuće u mjestu Mulini na otoku Ugljanu, istaknuo je EPPO.

Uz to, okrivljenici su od svibnja 2021. do 2022. godine osigurali Gotićevoj tvrtki dodjelu ugovora za dogradnju i rekonstrukciju UPOV-a, pri čemu je Bunić primio naknadu za financijsko upravljanje, dok je Ptičekova tvrtka dobila posao podizvođača za dio radova u vrijednosti od približno 9,69 milijuna eura.

Kako bi proveli u djelo svoj plan, Bunić i Ptiček prvo su osigurali Ptičekovoj tvrtki ugovor za izradu glavnih građevinskih projekata i pribavljanje građevinske dozvole, s time da je Ptiček manipulirao procesom nadmetanja kako bi osigurao da njegova tvrtka dobije ugovor.

EPPO nastavlja da je u izradi projekta Ptičekova tvrtka ugradila Gotićev geotehničko-građevinski projekt, čime je osigurano da se metodom gradnje pogoduje Gotićevoj tvrtki.

EPPO: Ptiček isplatio Buniću 10 posto provizije

Ova manevar, smatra EPPO, omogućio je Gotićevoj tvtki da pruži najpovoljniju ponudu i dobije nepoštenu tržišnu prednost. Slijedom toga, Gotićeva tvrtka dobila je posao vrijedan oko 35 milijuna eura, a Ptičekova tvrtka posao podizvođača.

Daljnje istražne radnje pokazale su da su Bunić i Ptiček bili u dogovoru, prema kojemu bi Bunić poduzeo sve neophodne korake kako bi osigurao da Ptičekova tvrtka dobije Varkomove ugovore u zamjenu za isplatu 10 posto od ukupne vrijednosti ugovora.

EPPO precizira da je Bunić dodijelio Ptičekovoj tvrtki 39 ugovora ukupne vrijednosti 681.974 eura, dok je Ptiček platio dogovorenih 68.197 eura tako što je namirio Bunićeve privatne troškove, koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine.

Tužiteljstvo ističe da su neki od tako dodijeljenih ugovora bili sufinancirani sredstvima iz Kohezijskog fonda EU, uključujući i onaj najveće vrijednosti. EPPO nadodaje da bi okrivljenici, za slučaj da budu proglašeni krivima, mogli biti osuđeni na zatvorske kazne od jedne do 10 godina.

EPPO je istragu u ovom slučaju pokrenuo u srpnju 2022. godine, a proširena je u rujnu 2023. godine.

08. rujan 2024 01:26