Ukratko
StoryEditor

Google Street View automobili od danas opet na našim cestama

02. Kolovoz 2022.

Google Street View automobili ovog se ljeta vraćaju u Hrvatsku. Od danas, 2. kolovoza, narednih mjeseci obilazit će mnoge gradove i ceste diljem zemlje. Cilj njihove ponovne vožnje bit će ažuriranje fotografija Google Street Viewa gradova kao što su Požega, Osijek, Krapina, Vukovar, Split, Dubrovnik i Šibenik te brojni drugi, cesta i autocesta u svim hrvatskim županijama na Google kartama, navodi se u priopćenju.

Google je svjestan da se infrastruktura u gradovima, ali i među gradovima, s vremenom mijenja i razvija, kao i da ponekad prirodne katastrofe ostave svoj trag, pa redovito ažuriraju fotografije.

U Hrvatskoj je usluga Street View dostupna od 2012. godine i stalno se ažurira kako bi omogućila što vjerniju sliku stvarnosti. Osim ulica i cesta, Google je fotografirao i pješačke zone hrvatskih gradova i drugih mjesta do kojih automobili nemaju pristup, kao što je splitska Riva ili Stari grad u Varaždinu.

Street View dostupan je u više od 220 zemalja širom svijeta, kao i u dijelovima Arktika i Antarktike. Zahvaljujući njoj, korisnici mogu razgledavati različite ulice te kulturno i nacionalno naslijeđe u 360 stupnjeva. Dostupna je i u aplikacijama Google Earth i Google kartama za mobilne uređaje.

Također, svakoj objavi prikupljenih fotografija prethodi obrada pomoću posebne tehnologije. Ona zamućuje lica ljudi i oznake registarskih pločica kako se ne bi mogli identificirati te tako štiti privatnost ljudi. Street View dodatno sadrži mogućnost uklanjanja označenih fotografija koje se mogu prijaviti.

19. travanj 2024 03:45