Ukratko
StoryEditor

Gospodarstvo EU-a i eurozone blago palo u trećem tromjesečju

31. Listopad 2023.
foto Shutterstock

Gospodarstvo EU-a i eurozone blago se smanjilo u trećem tromjesečju, prvi puta u gotovo tri godine, godine, pokazale su u utorak preliminarne procjene Eurostata. 

Gospodarska aktivnost u eurozoni i EU smanjila se u razdoblju od srpnja do rujna, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su statističari.

BDP se tako na oba područja smanjio prvi puta od kraja 2020. godine, prema podacima europskog statističkog ureda.  

U drugom tromjesečju BDP je u eurozoni porastao za 0,2 posto, a u EU je stagnirao.

Na godišnjoj razini BDP je u trećem tromjesečju na oba područja porastao za 0,1 posto, utvrdio je europski statistički ured. U drugom tromjesečju uvećan je za 0,5 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 0,4 posto na razini Unije. 

Eurostat napominje da se izračuni baziraju na podacima 19 članica i da ‘pokrivaju‘ 96 posto BDP-a eurozone i 94 posto BDP-a EU-a.

Oštar pad u Irskoj

Među 13 zemalja EU-a čijim je procjenama Eurostat raspolagao najveći je pad gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Irska, za 1,8 posto.

Slijede Austrija i Češka s padom BDP-a na tromjesečnoj razini za 0,6 odnosno 0,3 posto.

Najviše je pak porastao u Latviji i Belgiji, za 0,6 odnosno 0,5 posto. Blizu je i Španjolska s rastom BDP-a u trećem tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Eurostat nije objavio procjene odatke za Hrvatsku, Bugarsku, Dansku, Grčku, Cipar, Luksemburg, Mađarsku, Maltu, Nizozemsku, Poljsku, Rumunjsku, Sloveniju, Slovačku i Finsku.

Pozitivna petorka

Na godišnjoj razini rast BDP-a zabilježilo je u trećem tromjesečju samo pet zemalja EU-a, ističe statistički ured.

Najsnažnije je u odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje porastao BDP u Portugalu i u Španjolskoj, za 1,9 odnosno 1,8 posto.

Stopu rasta višu od jedan posto bilježila je i Belgija, od 1,5 posto, dok su Francuska i Latvija ispod te razine sa stopama rasta od 0,7 odnosno 0,6 posto.

U Litvi gospodarstvo je stagniralo, pokazuju podaci Eurostata.

27. veljača 2024 03:14