Ukratko
StoryEditor

Gospodarstvo eurozone stabilnije u siječnju, rastu poslovne aktivnosti na jugu

05. Veljača 2024.
eurozonafoto Shutterstock

Gospodarstvo eurozone signaliziralo je stablizaciju u siječnju, uz blaži pad industrijske proizvodnje i novih narudžbi i rast poslovne aktivnosti na jugu Europe, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porasto je u siječnju za 0,3 boda u odnosu na prosinac i iznosio je 47,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Početak godine donio je prve znakove poboljšanja u gospodarstvu eurozone, uz blaži pad poslovne aktivnosti i novih narudžbi, utvrdio je HBOC.

- Iako je (indeks - op. ur.) još uvijek ispod ključnog praga od 50,0 bodova pa ukazuje na slabiju poslovnu aktivnost u eurozoni, signalizirao je najblaži pad od prošlog srpnja - ističu u banci.

Blaži pad industrijske proizvodnje nadoknadio je izrazitije pogoršanje u sektoru usluga, objašnjavaju.

Potražnja za robom i uslugama ponovo je oslabila, ali najblaže od sredine prošle godine, a zapošljavanje se stabiliziralo i kompanije su nastavile sa ‘čišćenjem‘ knjiga narudžbi.

Ulazni troškovi i prodajne cijene porasli su pak najsnažnije u osam mjeseci, odražavajući izraženija poskupljenja u uslužnom sektoru, a očekivanja poslovnih čelnika dosegnula su najvišu razinu od prošlog proljeća.

Zemlje na jugu eurozone bilježile su bolje rezultate od onih na sjeveru, pa je tako španjolski PMI signalizirao rast aktivnosti, a prag od 50 bodova prekoračila je i Italija. U Njemačkoj i Francuskoj vrijednost PMI-ja signalizirala je pak kontinuirani pad, primjećuje HBOC.

15. travanj 2024 22:34