Ukratko
StoryEditor

Grupacija Deutsche Post DHL u prvom tromjesečju 2023. nastavila je s razvojem prema planu

15. Svibanj 2023.

Grupacija Deutsche Post DHL, svjetsko logističko poduzeće, snažno je započela novu fiskalnu godinu 2023. U izazovnom tržišnom okruženju Grupacija je u prvom tromjesečju ostvarila prihod od 20,9 milijardi eura (1. tromjesečje 2022.: 22,6 milijardi eura).

S 1,6 milijardi eura, operativna dobit (EBIT) bila je 24,1 posto niža nego u istom tromjesečju prethodne godine. EBIT marža na razini Grupacije iznosila je 7,8 posto (prvo tromjesečje 2022.: 9,6 posto). Kao što je i sama Grupacija Deutsche Post DHL očekivala, usporavanje globalnog gospodarskog zamaha bilo je jasno vidljivo u prvom tromjesečju. Na temelju očekivanog razvoja, Grupacija je u potpunosti potvrdila predviđanja svoje dobiti.

- Grupacija Deutsche Post DHL nastavila je s planiranim razvojem u prvom tromjesečju 2023. Predvidjeli smo usporavanje zamaha globalnog rasta u ranoj fazi te smo na njega mogli učinkovito odgovoriti. Provedbom naših mjera ostvarujemo stalni visok prihod i razinu zarade što je omogućeno našim dosljednim upravljanjem zaradom i troškovima, dobro uravnoteženim portfeljem logističkih usluga i međunarodnim prisustvom. Još jednom smo pokazali snažnu otpornost svoga poslovnog modela i stoga u potpunosti potvrđujemo svoja predviđanja - rekao je Tobias Meyer, imenovani glavni izvršni direktor Grupacije Deutsche Post DHL.

Daljnji rast u srednjoročnom razdoblju

Predviđanje EBIT marže za fiskalnu godinu 2023., koje je prezentirano na godišnjoj medijskoj konferenciji u ožujku, i dalje vrijedi, a sadrži tri scenarija i kreće se od 6 do 7 milijardi eura:

  • U povoljnom slučaju oporavka koji započne sredinom godine (oporavak u obliku slova V), Grupacija očekuje EBIT od oko 7 milijardi eura.
  • U slučaju oporavka koji počinje bliže kraju godine (oporavak u obliku slova U), Grupacija predviđa EBIT od oko 6,5 milijardi eura.
  • U najmanje povoljnom slučaju bez značajnijeg oporavka u 2023. (oporavak u obliku slova L), Grupacija predviđa EBIT od oko 6 milijardi eura.

Daljnja ulaganja u profitabilni rast i planiranje održivosti

Solidna financijska situacija Grupacije odražava se u razvoju novčanog toka: u prvom tromjesečju 2023. operativni novčani tok Grupacije bio je na razini prethodne godine i iznosio je 2,4 milijarde eura (prvo tromjesečje 2022.: 2,4 milijarde eura). Slobodni novčani tok iznosio je oko 983 milijuna eura (prvo tromjesečje 2022.: minus 197 milijuna eura).

- Zahvaljujući značajnom rastu zarade posljednjih godina, podigli smo našu financijsku snagu na novu razinu. Unatoč usporavanju globalnog gospodarskog zamaha djelujemo razborito i oslanjamo se na naše provjerene alate za upravljanje. Istodobno, u mogućnosti smo aktivno ulagati u svoju osnovnu djelatnost čak i u izazovnim vremenima. Fokus je prvenstveno na ulaganju u održiva logistička rješenja i jačanju naših globalnih mreža - rekla je Melanie Kreis, glavna financijska direktorica Grupacije Deutsche Post DHL.

Grupacija Deutsche Post DHL nastavila je ulagati u održivi rast u prvom tromjesečju. Bruto kapitalni izdaci (capex) iznosili su 569 milijuna eura (1. tromjesečje 2022.: 564 milijuna eura). Ulaganja su, između ostalog, bila usmjerena na obnovu zrakoplovne flote za interkontinentalnu žurnu dostavu i širenje održivih transportnih struktura s niskim emisijama. U cijeloj godini Grupacija planira obujam ulaganja od 3,4 do 3,9 milijardi eura (2022.: 4,1 milijarda eura).

Sveukupno, Grupacija Deutsche Post DHL ostvarila je neto dobit nakon nekontrolirajućih interesa od 911 milijuna eura u prvom tromjesečju 2023. (prvo tromjesečje 2022.: 1,4 milijarde eura). Osnovna zarada po dionici iznosila je 0,76 eura u usporedbi s 1,10 eura prethodne godine.

Express: Učinkovito upravljanje troškovima uz smanjenje količina

Prihodi ove poslovne jedinice u prvom tromjesečju bilježe pad od 1,4 posto te iznose 6,3 milijarde eura. U to su uključeni i negativni tečajni učinci od 118 milijuna eura, bez kojih su prihodi blago porasli za 0,4 posto.

Podaci o prihodima također odražavaju činjenicu da su naknade za gorivo bile više u svim regijama u usporedbi s prethodnom godinom. Isključujući tečajne učinke i dodatke za gorivo, prihodi su smanjeni za 4,7 posto.

Kako je i očekivano, bilježi se pad količina vremenski definiranih međunarodnih pošiljki (TDI). Učinkovito upravljanje troškovima i zaradom ublažilo je pad EBIT-a ove poslovne jedinice u prvom tromjesečju 2023.

16. travanj 2024 18:43