Ukratko
StoryEditor

Hrvatska pošta postavila već više od 150 paketomata diljem Hrvatske

31. Svibanj 2022.
paketomat Branimirova

Novi dostavni kanal nudi zeleniju dostavu

U gradovima i mjestima širom Hrvatske sve je više paketomata prepoznatljive poštanske boje. U zadnjih godinu dana, otkako je Hrvatska pošta predstavila novi dostavni kanal, postavljeno je već više od 150 žutih automatiziranih uređaja s pretincima različitih dimenzija koji su promijenili način na koji korisnici primaju i šalju pošiljke.

Postavljanje paketomata na frekventnim lokacijama znači da više ne ovisimo o terminu koji nam odredi dostavljač, nego sami biramo gdje ćemo i kada preuzeti pošiljku. Dostupni su svaki dan u tjednu, od 0 do 24 sata, a korisnici mogu beskontaktno preuzimati i slati svoje pakete u vrijeme kada im najviše odgovara, ali i na paketomatima vraćati robu kupljenu u e-trgovinama. Ovakva vrsta dostave odgovara svim životnim stilovima, a pogotovo korisnicima koji žive užurbanim ili dinamičnim načinom života. Za dostavu i otpremu pošiljaka s paketomata brine se Paket24 – usluga brze paketne dostave u Hrvatskoj pošti, koja na nove lokacije dostavlja i pošiljke naručene u domaćim i stranim e-trgovinama.

Osim praktičnosti, paketomati su važan adut Hrvatske pošte u smanjenju emisija štetnih plinova i s razlogom se zovu zelenim i održivim dostavnim kanalom. Naime, paketomati povećavaju postotak uručenja u prvom pokušaju, a dostavna vozila trebaju obići manje lokacija, i samim time smanjuje se emisija stakleničkih plinova. Samo na jednom paketomatu mogu se isporučiti ili poslati desetci pošiljaka, a paketomati se u pravilu nalaze na frekventnim i lako dostupnim lokacijama do kojih se u većini slučajeva može doći pješke, javnim prijevozom ili biciklom. Upravo će paketomati i električna vozila poslužiti kao glavna kombinacija s kojom Hrvatska pošta planira znatno smanjiti emisije ugljika.

Nova dostavna mreža Hrvatske pošte bit će kompletirana nakon postavljanja tristotog paketomata, a popis već postavljenih paketomata provjerite ovdje.

19. travanj 2024 09:01