Ukratko
StoryEditor

Hrvatski poljoprivrednici zasad ne idu u prosvjede

14. Veljača 2024.
Verlin, protesti, poljoprivrednici, farmeri

Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) odlučio je da hrvatski poljoprivrednici zasad ne idu u prosvjede, ali se solidariziraju sa zahtjevima prosvjednika u EU te daju podršku poljoprivrednicima drugih članica, a ujedno su definirali zahtjeve koje će uputiti Vladi i resornom ministarstvu, izvijestili su u srijedu iz HPK.

Upravni odbor HPK, kako se navodi u priopćenju, donio je odluku da će prije hrvatskih prosvjeda provesti još jedan krug pregovora sa Vladom te poslati poruku EU kako se hrvatski poljoprivrednici zalažu za hitne izmjene Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, koja ne ide na ruku proizvodnji te urušava konkurentnost sela i proizvodnje hrane.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović porucio je da Upravni odbor nije bio jedinstven po pitanja pokretanja velikih prosvjeda poljoprivrednika u Hrvatskoj, ali su zato definirali ključne zahtjeve koje će još jednom uputiti Vladi i Ministarstvu poljoprivrede. 

- Jasno smo definirali naše nacionalne probleme u poljoprivredi, koji su specifični i drugačiji od onih u EU, a koje je hitno potrebno rješavati. Na njima ćemo upozoriti na teško stanje u proizvodnji te nemogućnosti da se hrvatska poljoprivreda zbog svih ograničenja novog ZPP nosi s ogromnom administracijom, stranom uvoznom konkurencijom te rušenjem proizvođačkih cijena - rekao je Jakopović navodeći da ukoliko ne bude sluha i ne dobiju jasne odgovore spremni su krenuti u organizaciju velikih prosvjeda.  Zbog toga se, kako je rekao, uništava domaća proizvodnja, a mnogi proizvođači odustaju od svoje proizvodnje, koja njima znači egzistenciju.

Iz HPK su poručili da će se na razini europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca 23. veljače održati sastanak svih EU poljoprivrednika na kojem bi se trebala donijeti odluka ide li se u generalni prosvjed na razini cijele EU.

Upravni odbor HPK složio se kako je potrebno žurno krenuti u revidiranje europske poljoprivredne politike, jer je ona sada suočena sa brojnim problemima koji su pali na teret hrvatskih i svih europskih proizvođača. Na prvom mjestu su gospodarski tereti, ogromna birokracija i administracija koji guše poljoprivrednike.

Hrvatskim i europskim poljoprivrednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti im administraciju i istovremeno im osigurati pravednu i dostojnu naknadu za proizvodnju hrane, istaknuli su iz HPK. Uz to treba misliti i na potrošače koji sve teže podnose teret visokih cijena i upitnu kvalitetu proizvoda na tržištu. Treba riješiti i pitanje nelojalne konkurencije i loših trgovinskih sporazuma EU i trećih zemalja te riješiti pitanje uvoza robe iz Ukrajine koji je lani napravio nered i urušio cijene i u Hrvatskoj. Iz HPK su naglasili i kako učinci klimatskih i geopolitičkih kriza značajno utječu na poljoprivrednike.

Prosvjedi ukoliko se ne ispune zahtjevi

Kada je riječ o nacionalnim problemima u poljoprivredi, koji su specifični i odstupaju od onoga što traže EU poljoprivrednici, Upravni odbor HPK će uputiti zahtjeve Vladi i resornom Ministarstvu poljoprivrede. Među zahtjevima su smanjenje administrativnog opterećenja, osnivanje tripartitnog povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koje bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti, pokretanje izmjena Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, izmjena strateškog plana ZPP u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade te jače kontrole uvoza.

HPK također u zahtjevima traži pokretanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji (minimalno 100 milijuna eura), povećanje deminimis potpore na 25.000 eura, ukidanje plaćanja poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta, po uzoru na komasaciju te uvođenje nacionalne potpore (kapitalna ulaganja) uz povrat od 40 posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura.

Poljoprivrednici su spremni krenuti u prosvjede, ukoliko Vlada i Ministarstvo poljoprivrede hitno ne poduzmu sve potrebne mjere za izvršenjem naših zahtjeva, poručili su iz HPK.

27. travanj 2024 12:50