Ukratko
StoryEditor

Intel odustaje od kupnje izraelskog Towera

16. Kolovoz 2023.
Intel tvrtka logofoto Shutterstock

Američki proizvođač čipova Intel odustao je od kupnje izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za 5,4 milijarde dolara jer nije u roku dobio potrebno odobrenje kineskih regulatora, objavile su u srijedu obje kompanije.

Ugovor o kupnji Towera Intel je potpisao u veljači 2022., ali nije ishodio odobrenje kineskih regulatora za tu akviziciju na vrijeme kako je propisano ugovorom.

Takav razvoj situacije naglašava kako se napetosti između Sjedinjenih Država i Kine oko raznih pitanja, uključujući trgovinu, intelektualno vlasništvo i budućnost Tajvana prelijevaju na sklapanje poslova u korporativnom sektoru, posebno kada se radi o tehnološkim tvrtkama.

Intel ne planira pregovarati o produženju ugovora i umjesto toga platit će Toweru naknadu od 353 milijuna dolara za njegov raskid.

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je da je pokušavao dobiti odobrenje kineskih regulatora za posao s Towerom i da je posjetio Kinu prošlog mjeseca kako bi se sastao s vladinim dužnosnicima. Dodaje također da Intel ulaže u poslovanje s ljevaonicama koje proizvode čipove za druge tvrtke, bez obzira na ugovor s Towerom.

U lipnju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio da je Intel pristao utrošiti 25 milijardi dolara na novu tvornicu u Izraelu, najveću dosad međunarodnu investiciju u toj zemlji.

U drugom tromjesečju Intelovo poslovanje s ljevaonicama ostvarilo je prihod od 232 milijuna dolara, nasuprot 57 milijuna dolara u istom razdoblju godine ranije.

Potražnja za Intelovim čipovima se stišala nakon dvije godine snažnog rasta potaknutog radom na daljinu tijekom pandemije, što je navelo američkog proizvođača da se okrene smanjenju troškova. Za ovu se godinu tako obvezao smanjiti troškove za tri milijarde dolara, s ciljem ostvarivanja ušteda u iznosu od osam do 10 milijardi dolara do kraja 2025. godine.

30. studeni 2023 17:49