Ukratko
StoryEditor

Mikrocop prošao inspekciju prema EBA smjernicama

30. Ožujak 2023.
Time je dobivena potvrda da Mikrocop zadovoljava najviše standarde visoko regulirane bankarske industrije

Mikrocop Zagreb, dio Mikrocop grupe koje je aktivna i Sloveniji i tamo je prvi pružatelj e-storage usluge Sloveniji, prošao je reviziju prema smjernicama EBA-e (Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo) koju je zajednički naručilo osam banaka.

Revizijski pregled međunarodno priznate revizijske kuće, koji je u Mikrocopu trajao više mjeseci, zaključen je potvrdom konačnog izvještaja o pregledu. Time se Mikrocop svrstava u sam vrh pružatelja usluga u bankarskom sektoru.

- Uvjeren sam da je ovo znak da smo zaista važna karika u funkcioniranju bankarskog sektora, te u tome vidim priliku za proširenje i produbljavanje suradnje s bankama - rekao je Aid Kulić, direktor Mikrocopa HR.

Smjernice EBA-e određuju mjere upravljanja rizikom koje financijske institucije moraju poduzeti za upravljanje svojim rizicima povezanim s informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (ICT) i sigurnošću. 

Smjernice uključuju zahtjeve koji se odnose na informacijsku sigurnost, uključujući kibernetičku sigurnost informacija pohranjenih u ICT sustavima. 

Pregled po smjernicama EBA uključuje područja:

  • upravljanje razvojnim procesima i procesom uvođenja promjena,
  • upravljanje incidentima,
  • upravljanje kontinuitetom poslovanja i oporavak od katastrofe,
  • upravljanje vanjskim izvođačima,
  • rukovanje osobnim podacima,
  • sigurnost informacija,
  • upravljanje pravima pristupa do sredstava i podacima za osiguravanje revizijskih tragova,
  • upravljanje kadrovskim rizicima ključnog kadrova osoblja i dr.

- Financijske institucije nastoje osigurati sigurne i pouzdane ICT usluge i rješenja, pa im je u interesu surađivati ​​s partnerima koji mogu osigurati postizanje odgovarajućih ciljeva vezanih uz upravljanje rizikom kod obavljanja svojih usluga i uz mjere i postupke u slučaju sigurnosnih incidenata. Dokazali smo da smo pouzdan partner koji zaslužuje povjerenje - rekao je Grega Vozel, voditelj zajedničkog projekta revizije u Mikrocopu, pravnik i DPO za vanjske klijente.

14. travanj 2024 15:43