Ukratko
StoryEditor

Ministar Piletić pustio u rad RMOD solarnu elektranu

01. Srpanj 2022.

Povodom obilježavanja 20 godina mirovinskih osiguravajućih društava u Republici Hrvatskoj jučer je puštena u rad RMOD solarna elektrana. Svečanosti je nazočio i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić. Gdje usmjeriti investicije u slijedećih 20 godina, o čemu tvrtke trebaju voditi računa kako bi svoje poslovanje strateški usmjerile u skladu sa zelenom tranzicijom, što su glavni demografski izazovi i kakve trendove očekujemo, te je li mirovinski sustav u Republici Hrvatskoj održiv teme su o kojima se razgovaralo na konferenciji povodom 20 godina rada Raifeissen MOD-a.

​Nove prilike za održivo investiranje

Krešimir Ivanda, s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, naglasio je kako su demografske mjere dobrodošle i potrebne, ali nisu ključne, one bi trebale doći u sklopu rješavanja mnogo složenijih i važnijih problema koji muče hrvatsko društvo i ekonomiju. Uz demografske izazove s kojima se suočavamo, nezavidan omjer radnika i umirovljenika (1: 1,3) nužno je proširiti oblike i mogućnosti ulaganja imovine kojim raspolažu MOD-ovi i mirovinska društva.

Na kraju prvog kvartala 2022. godine samo su MOD-ovi upravljali imovinom većom od 2 milijarde kuna, a isplaćeno je preko 14 tisuća mjesečnih mirovina.

Struktura portfelja mirovinskih osiguravajućih društava se mijenja i ide prema većoj diverzifikaciji ulaganja, pa osim ulaganja u financijsku imovinu kao što su obveznice, dionice i udjeli u investicijskim fondovima, društva traže nove, održive prilike za investiranje s ciljem ostvarivanja stabilnih prinosa. 

Jedno od takvih ulaganja je i investicija od preko 100 milijuna kuna u Poslovni centar 'Mani' u Buzinu. Kompleks koji obuhvaća četiri poslovne zgrade na čijim krovovima je instaliran 761 fotonaponski panel instalirane snage 350KWh koji će godišnje proizvoditi 375MWh električne energije predane u sustav. U cilju oplemenjivanja investicije uz doprinos smanjenja globalne emisije stakleničkih plinova u kratkom periodu postavljena je energetski efikasnija LED rasvjeta u centru i oko njega. Ove zime plinsko grijanje prostora je zamijenjeno dizalicama topline višestruko smanjujući račune za plin korisnika centra.

Prihod od zakupnina poslovnog kompleksa 'Mani', kao i prihod od prodaje električne energije pridonose sigurnijoj isplati mirovina. Ukupna investicija u cjelokupni projekt u Poslovni centar 'Mani' je 15 milijuna eura, a očekivani povrat na investiciju u solarnu elektranu je 7-9 godina, dok je povrat na investiciju u Poslovni centar 'Mani' zapravo nešto veći, odnosno 12-15 godina.

Puštanjem u rad solarne elektrane Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo je završilo prve dvije faze strateškog plana orijentacije  poslovanja u skladu sa zelenom tranzicijom.

- Ovo je naša druga faza, solarna elektrana. Imamo još dvije faze, tj. investicije koje će u potpunosti zazeleniti ovaj poslovni kompleks, a to su punionica električnih vozila i dodatno grijanje preko data centra - izjavio je Željko Bedenic, predsjednik Uprave RMOD-a, te dodao kako je ono što možemo promijeniti u trenutnom sustavu način na koji upravljamo sredstvima i ulaganjima.

Puštanje u rad solarne elektrane podržao je i ministar Piletić.

- Želimo izmjenama zakona podržati upravo ovakve projekte kako bi novci naših umirovljenika, odnosno osiguranika bili sigurni, bili isplativi. Ovakvi su projekti izravno vezani uz inflaciju, pa u trenutcima kada imamo nešto manje prinose mirovinskih fondova i društava izvrsna su prilika za proširenje mogućnosti ulaganja kako bi isplata mirovina bila sigurnija - rekao je Piletić te dodao je i kako je hrvatski mirovinski sustava siguran, a zadaća Vlade je da bude adekvatan i dugoročno odziv.

 

07. kolovoz 2022 21:27