Ukratko
StoryEditor

Na Višku regatu – regatu za prave zaljubljenike u jedrenje – stiže više od 2.000 jedriličara iz cijele Europe

12. Listopad 2022.
Regata kreće iz Splita u petak u 9 sati

Split i Vis će na najprestižnijem domaćem jedriličarskom natjecanju ugostiti sportaše, poslovne ljude iz regije, ali i mnoge poznate glazbenike i glumce koje spaja ljubav prema moru i vitru.

Snažna hrvatska jedriličarska tradicija doživljava svoju godišnju kulminaciju 14. listopada kada preko tisuću jedriličara kreće na najprestižniju pa i najzahtjevniju hrvatsku regatu – popularnu Višku. Ova regata koja okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, bilo da se radi o ljudima željnima sportskog nadmetanja ili onima koji naprosto uživaju u suživotu s prirodom, a vozi se punih 28 nautičkih milja i to dva puta – od Splita do Visa i – nakon dana odmora ispunjenog revijalnim jedrenjem i tradicionalnim druženjem u Visu – nazad prema Splitu.

I ove će se godine, u 78. izdanju Viške, okušati mnoga poznata lica poput glumca Vedrana Mlikote, te uglednih poslovnih ljudi poput proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova, Zvonka Kotarca, dalmatinskog građevinara i vlasnika splitskih hotela Atrium i Amfora Resort, Nike Deškovića, vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion i Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057.

Prema dinamici dosadašnjih prijava vidljiv je velik interes i sve veći broj prijava profesionalnih posada, a prijave ukazuju kako se povećava i interes međunarodnih natjecatelja, te se očekuju posade iz desetak država. Kakvi će vremenski uvjeti pratiti jedriličare za sad je nezahvalno prognozirati, ali sigurno je da će ova najveća jadranska odobalna regata tražiti maksimum znanja i iskustva od posada.

– Viška regata popularna je među profesionalnim posadama zbog zahtjevnih uvjeta na moru, a među rekreativcima zbog i zbog mediteranskog šarma kojim obiluje. Oni koji jednom dođu i dožive taj fantastičan spoj - uvijek se vraćaju, a popularnost regate raste, što vidimo i na broju prijava – rekao je Toni Mlikota, direktor regate.

Iako će se točan broj prijavljenih znati u srijedu nakon 18 sati kada će se i zatvoriti regatni ured (otvoren je od ponedjeljka do srijede od 9 do 18 sati), organizatori najavljuju da će i ove godina Viška regata doseći svoje rekorde popularnosti – očekuje se više od 2.000 jedriličara i više od 150 posada iz cijele Europe.

image

Sve je veći interes profesionalnih posada

A sporta i zabave neće faliti niti sudionicima niti njihovim prijateljima, gostima i promatračima. Na samom startu u Splitu, u petak 14. listopada, lukobrani Splitske luke i ACI-a, te Sustipan ponovno će biti prekrasan prirodni amfiteatar za praćenje starta regate, a  Višani će na svoje doći u subotu kada će moći uživati u regati u Viškoj vali i mnogim drugim zabavnim programima koje su organizatori pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa.

U petak će sve jedriličare u Visu dočekati ‘fažol na brujet‘ dok subota u Visu starta ‘Regatom u Viškom portu‘, koja uvijek privlači mnoštvo gledatelja zbog svoje atraktivnosti. Dan se nastavlja domjencima i degustacijama u organizaciji Turističke zajednice Visa i grada Visa, dodjelom pokala pobjednicima regate u luci Vis, te domjenka za koje brinu učenici Ugostiteljske škole. Događanja u Visu nastavljaju se prodajom autohtonih viških sorti vina, rakija i likera te ostalih viških specijaliteta.

U nedjelju 16. listopada regata iz Visa kreće u 9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 13 sati, na velikom molu ACI marine.

Svake godine od kraja rujna do sredine listopada Split postaje prava meka za jedriličare iz cijele Europe – od Mrduje koja se održava prve subote u listopadu do Viške regate koja tradicionalno starta sredinom listopada. Naše najprestižnije jedriličarsko natjecanje Viška regata ove godine obilježava svoje 78. izdanje – koliko godina na ovom događaju splitski Jedriličarski klub Labud okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja.

– Hrvatska je sportsko nautički prvak zbog svoje duge jedriličarske tradicije, sportskih uspjeha i senzacionalnog akvatorija koji je sastavni dio planova svih zaljubljenika u more i jedrenje. U J.K. Labud ponosni smo na naše dugovječne i omiljene regate, Višku i Mrduju, koje zajedno čine jedan fantastičan potencijal i za grad Split, otoke i županiju kroz čitav listopad. Ponosni smo što potencijal Viške prepoznaje sve više profesionalnih posada dok smo istodobno radili na tome da uz vrhunsko sportsko iskustvo dodamo još više dalmatinske gostoljubivosti i gušta po kojemu je regata također poznata – rekao je Žarko Dešković, predsjednik Jedriličarskog kuba Labud iz Splita.

image

Preko 2000 jedriličara očekuje se na 78. Viškoj regati

28. svibanj 2024 04:59