Ukratko
StoryEditor

Natjecanje ‘101 lice glagoljice‘: Prva slikovnica o glagoljici za slabovidnu djecu

23. Prosinac 2022.

Na međunarodnom 4. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije, učenice 8. razreda OŠ Kajzerica iz Zagreba Ana Barać, Nuša Matija Maršić, Tena Pejić i Leonarda Sršen uz pomoć mentorice Stanke Svetličić, učiteljice Hrvatskog jezika u sklopu eTwinning projekta ‘101 lice glagoljice‘, izradile su slikovnicu za slabovidnu djecu na temu glagoljice. Učenice su osmislile, napisale i izradile slikovnicu za slabovidnu djecu pod nazivom "I Oli glagoljicu voli".

Upoznale su divnog slabovidnog dječaka iz naše škole - Olivera Blaževića, učenika 2.d razrednog odjela koji ih je motivirao u stvaranju glavnog lika. I njegov uradak dio je slikovnice (Oliver je oslikao glagoljska slova svojeg nadimka - Oli) koji su učenice ugradile u predlist slikovnice.

Slikovnica je izrađena prema standardima za slabovidnu djecu - pazile su na boju podloge, veličinu slova, razmake među znakovima i redovima, slike su pojednostavljene i obrubljene kako bi ih slabovidna djeca lakše uočila, svaka stranica ima posebnu oznaku koja upućuje na to gdje staviti prstić radi lakšeg okretanja stranice. Slikovnica ima taktilne i interaktivne digitalne elemente. Na svakoj se stranici nalaze pitanja do kojih se dolazi očitavanjem QR kodova koja pomažu učenicima da lakše prate priču i promišljaju o pročitanom (čitaju s razumijevanjem).

Cilj im je bio približiti čudesan svijet glagoljice slabovidnoj djeci. Priča je to o prijateljstvu, prihvaćanju različitosti i svijetu glagoljice kao neiscrpnom blagu koje spaja. Govori o dolasku nove djevojčice Oljice u Olijev razred. Ubrzo nakon dolaska Oli, koji obožava Svemir i povijest i Oljica, koja obožava glagoljicu postaju nerazdvojni prijatelji. I ovdje počinje njihova avantura.

Oljica uvodi Olija u svijet glagoljice tako što mu je ispričala priču o obitelji Pismić koja ima tri kćeri - Latinicu, Glagolljicu i Ćirilicu. Nakon toga napisala mu je veliku azbuku s glagoljskim slovima, a zatim mu svaki dan u torbu ubacuje poruke koje on, uz pomoć azbuke, čita i tako je postao najveći stručnjak za glagoljicu u školi. Slikovnica je namijenjena učenicima razredne nastave koji se prvi puta susreću s glagoljicom.

Četiri djevojčice osmoga razreda pristupile su temi vrlo ozbiljno, čitale literaturu, posjetile Ustanovu za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" gdje su uz stručno vodstvo prošle kroz cijeli proces rada sa slabovidnom djecom, proučavale smjernice i upute za izradu slikovnice, a na kraju napisale priču i osmislile slikovnicu.

Moto njihova rada je "Glagoljica svima" i "Knjiga svima".  U Osijeku su predstavile prototip slikovnice, te osvojile 1. mjesto, te će ubrzo i tiskati slikovnicu. Na društvenim mrežama otvoren je Instagram i TikTok profil kako bismo pokazali i potaknuli da se na društvenim mrežama mogu i trebaju njegovati vrijednosti kao što su uključivost, rad i kreativnost.

13. travanj 2024 15:43